10 SIMPTOMA KOJE NIKADA NE SMIJETE DA IGNORIŠETE: Tijelo vam šalje UPOZORENJE, a da niste ni svjesni – neki djeluju bezazleno!

Zdravlje

10 SIMPTOMA KOJE NIKADA NE SMIJETE DA IGNORIŠETE: Tijelo vam šalje UPOZORENJE, a da niste ni svjesni – neki djeluju bezazleno!

U nastavku saznajte koji simptomi su znaci da treba odmah da se obratite ljekaru! Poneki simptomi izgledaju prilično bezopasno, a mogu biti opasni. Povišena temperatura, prehlada i bol u leđima samo su neki od njih koje pokušavamo sami da liječimo i čim osetimo boljitak, čini nam se da nisu ni postojali. Ipak, kako da znamo kada neke od njih ne smijemo da zanemarimo?

Poznato je da pravovremeni odlazak kod ljekara može da pomogne u izlečenju i teških bolesti, pa je samim tim najbolja opcija da što pre reagujete. U nastavku donosimo deset simptoma na koje treba da obratite pažnju i zbog kojih bi najbolje bilo da zakažete pregled. Evo o kojim znacima je riječ:

Bol u ramenima

Iako je jak bol u ramenu najčešće izazvan poremećajima i povredama oko zgloba, tetiva i ligamenata, ponekad može da bude znak infarkta. Ukoliko je bol prilično jak i širi se, trebalo bi da zakažete pregled kod lekara interniste. Ljudi obično misle da će samo bol u grudima biti signal srčanog udara, ali to je daleko od istine.

Mutan vid

Mutan vid mnogi mogu da prepišu dugotrajnom gledanju televizije, radu na kompjuteru ili vremenu koje je provedeno uz mobilni telefon. Ipak, svi oni koji su zdravi, a primete da im je vid oštećen, trebalo bi za početak da posete očnog lekara. Možda se razlog krije u dioptriji, ali ne treba zanemariti činjenicu da mutan vid može da bude simptom dijabetesa ili multiple skleroze. Gubitak vida kod osoba koje imaju neka zdrastvena stanja poput dijabetesa, hipertenzije ili visokog holesterola su rezultat pogoršanja stanja, kažu stručnjaci.

Bol u oku

Ukoliko se bol naglo javi u oku, to može da bude znak konjuktivitisa ili komplikacije nastale od infekcije. Kada se sitne krvne žile u konjunktivi upale, one postaju sve vidljivije zbog čega bjeloočnice izgledaju i crvenkasto-ružičasto.

Visoka temperatura

Visoku temperaturu najčešće lečimo sami, ali ukoliko ne možete da je oborite, to može da bude posljedica mnogo faktora. Temperatura često ukazuje na bakterijske infekcije ili upalu pluća. Temperatura je simptom neke bolesti i nema je smisla lečiti antibioticima na svoju ruku dok ne znamo uzrok.

Bol u grlu i plućima

Jak bol u grlu obično predstavlja upalu grla, ali ako simptom kreće oko pluća i nastavlja se prema grlu, to može da bude simptom problema sa srcem. Pravilo je da se svaki naglo nastali bol u grudima smatra srčanim udarom dok se ne dokaže suprotno. I svakako se odmah treba javiti u dežurnu ustanovu, ali ne treba odmah paničiti.

Ukočen vrat

Ukočen vrat bez glavobolje obično otkriva grč u mišiću, ali ako se uz ovaj simptom javila i glavobolja uz osjetljivost na svjetlo, može se raditi o infekciji u mozgu. Encefalitis je akutno zapaljenje mozga koje je najčešće uzrokovano virusnom infekcijom ili nekom autoimunom bolešću. Encefalitis može biti opasan po život ukoliko se simptomi ne prepoznaju na vrijeme i ako se ne potraži hitna medicinska pomoć.

Znojenje

Ukoliko se znojite bez razloga, to može da bude razlog da odete kod ljekara. Često može da predstavlja temperaturu, ali ukoliko nije povišena, nikako ne ignorišite. Znojenje može da bude simptom aritmije, infarkta ili plućne embolije.

Ubrzano disanje

Ovo je veliko upozorenje, a iako se može raditi o simptomu astme, može biti i uzrokovano ugruškom u plućima ili problemima sa srcem. Takođe, ubrzano i plitko disanje čest je pratilac paničnih poremećaja, anksioznosti. Napadi panike mogu se javiti bez bilo kakvih znakova upozorenja.

Pritisak u gr*dima

Čak i ako vam je krvni pritisak u redu, trebalo bi da se obratite lekaru. Pritisak u gr*dima može da bude simptom infarkta, plućne embolije, aritmije ili upale pluća te aritmije. Angina takođe može da bude uzrok simptoma pritiska u gr*dima.

Opekotine

Opekotine u prvi mah mogu da izgledaju bezazleno, zbog čega je teško procijeniti njihov stepen. Čak i kada ste sigurni da “nije ništa strašno”, bolje se obratite ljekaru koji će najbolje ocijeniti ozbiljnost opekotine. (novi.ba)