KADA VIDITE OVO, ZAUVIJEK ĆETE SPAVATI U ČARAPAMA: Doktori otkrili tajnu!

Zdravlje

KADA VIDITE OVO, ZAUVIJEK ĆETE SPAVATI U ČARAPAMA: Doktori otkrili tajnu!

Postoje dva tipa ljudi. Oni koji nose čarape u krevetu i oni koji definitivno to sebi nikada ne bi dozvolili. I vrlo dobro znamo da su ova dva tabora u vječitom “ratu”. Međutim, doktori imaju važnu poruku za one koji su protivnici čarapa tokom spavanja.

Zvezda Tik Toka, dr. Karan Rej, objasnio je milionima pratilaca zašto će im nošenje čarapa pomoći da spavaju bolje od osoba koje u krevet idu bez čarapa.

“Nošenje čarapa u krevet povećava cirkulaciju krvi u stopalima, što uzrokuje vazodilatizaciju krvnih sudova, koji se tada šire. Kada se krvni sudovi šire, mogu se rokešiti toplote puno brže zbog svoje širina. To omogućava da se temperatura vašeg tijela brže ohladi od uobičajene, a za optimalno spavanje potrebna je, kao što znamo niža temperatura tijela” objasnio je doktor.

Za spavanje je važno odabrati čarape koje nisu preuske, jer će one uske smanjiti cirkulaciju. Takođe, ženama koje prolaze kroz menopauzu nošenje čarapa može pomoći da smanje svoje česte nalete vrućine.

Ukoliko zaista ne možete zaspati sa čarapama, možete isprobati druge metode za zagrevanje stopala, jer ipak je dobar san najbolji san. Neka istraživanja predlažu toplu kupku za stopala pre spavanja, ili čak spavanje sa flašom tople vode.

Iako je video doktora Reja imao veliki broj negativnih komentara poput “Nije me briga da li su mi noge hladne poput leda, u krevet sa čarapama nikad”, mi imamo za vas jedan zanimljiv podatak, doduše, tiče se onog “budnog” dela.

Stručnjaci kažu da je nošenje čarapa u krevetu dobro za kvalitetan sek*ualni život. Rezultati istaživanja sprovedenog na Univerzitetu u Groningenu pokazuju da osobe koje nose čarape u krevetu lakše postižu orgazam. 80 posto osoba koje nose čarape postižu orgazam, u odnosu na 50 posto onih koji u krevet idu bosonogi.

Na kraju, možete i sami sve provjeriti. Možda verujete da će vas nošenje čarapa u krevetu, u najgorem slučaju, etiketirati kao neku vrstu psihopate ili osobe koja ima ozbiljan problem u glavi, ali razmislite da li bi svoje gađenje mogli da isključite na trenutak, ili malo duže. (novi.ba/Foto:print screen novi.ba)