Šta ti je skromnost: Njemica naslijedila milijarde, želi skoro sav novac dati državi

Region

Šta ti je skromnost: Njemica naslijedila milijarde, želi skoro sav novac dati državi

Traudl Engelhorn-Vechiatto preminula je u septembru u 95. godini i ostavila nasljedstvo koje se mjeri u milijardama dolara svojoj unuci Marlen Engelhorn.

Tridesetogodišnja nasljednica, koja živi u Austriji, kaže da nije zainteresovana za nasljedstvo koje je poteklo od porodične hemijske kompanije, a koje se procjenjuje na 4,2 milijarde dolara.

– Scenarij koji priželjkujem je da budem oporezovana, rekla je Marlen za New York Times.

Engelhorn je odlučila da pokloni 90 posto svog nasljedstva, a najviše bi željela da novac uzme država kako bi ga što bolje redistribuirala.

Bogata nasljednica se u intervjuu za Vice News prošle godine također osvrnula na svoje bogatstvo, rekavši da “nijedan čovjek ne bi trebalo da ima toliko novca i moći”.

Znajući da će jednoga dana naslijediti ogromno bogatstvo, Engelhornova je provela dobar dio posljednje decenije zagovarajući povećavanje poreza kako bi njeno bogatstvo bilo umanjeno i preraspoređeno od strane države.

Marlen je sa tim ciljem osnovala “Tax Me Now” (Oporezuj me sada), udruženje bogatih ljudi iz Njemačke koji traže veće oporezivanje njihovih primanja i bogatstava. Izvor: Oslobođenje