Vozi kamion bolje nego neki muškarci: Živka iz Čačka šleperom prošla celu Evropu, a stiže da bude i majka i domaćica

Vozi kamion bolje nego neki muškarci: Živka iz Čačka šleperom prošla celu Evropu, a stiže da bude i majka i domaćica

Posao vozača kamiona, kao izuzetno težak i naporan, do skoro je bio rezervisan isključivo za predstavnike jačeg pola. Međutim, vremena se menjaju pa se sada u kabinama i za volanom velikih teretnjaka može videti i po neka žena. Živka iz Čačka upravo je jedna od tih neustrašivih dama. Ovaj nesvakidašnji kamiondžija bez teksta ostavlja brojne kolege, kad svaki dan preveze preko 100 tona kamena, koji se ugradi u trasu auto-puta Preljina – Požega.

– Svakome je čudno kada vidi ženu za volanom teškog kamiona, ali ja nemam strah jer vozim već dugo. Nije bilo lako na samom početku, ali živ se čovek na sve navikne. Na velikim točkovima obišla sam celu Evropu. Vozila sam kamion sa ceradom, teško je bilo kad sve zaledi na debelom minusu, a vi morate da utovarate ili istovarate robu, a ništa lakše nije ni bilo ni kad su velike vrućine, kazala je za RINU Živka.

Ova sposobna Čačanka dugo godina radila je kao vozač u fabrici konfekcije, pa se neretko dešavalo da noćima spava u kabini. Bez straha i panike, profesionlano je obavila svaki zadatak koji se našao ispred nje.

– Tada sam iz Gornjeg Milanovca prevozila robu, gde sam sama zbog pauza i gužvi na granicama provodila i po petnaest dana. Imala sam strah kako ću izdržati, ali sam se na kraju izborila sa sobom i uspela. Dešavalo se da pukne guma, koju sam sama menjala ali hvala Bogu u kojoj god da sam firmi bila imala sam kolege koje su uvek priskakali u pomoć – rekla je ona.

Živka ruši sve predrasude kad je u pitnju bilo kakva podela na muške i ženske poslove. Pola svog života provela je kao vozač kamiona, krstareći od Danske do Makedonije, pa sve do Španije. Njan radni dan počinje ranom zorom, a završava se u sumrak, kada izlazi iz kabine šlepera, ostavlja ključeve i prelazi na drugi još važniji – posao majke, supruge i domaćice.

– Može sve da se postigne, evo ja sam dokaz da su žene ravnopravne u mnogim poslovima. Moja trenutna stalna trasa na dnevnom nivou je od Jelen Dola, kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru do kampa u Lučanima gde se istovara materijal koji se ugrađuje u trasu budućeg autoputa, rekla je.

Na istom ovom poslu, pruža joj punu podršku i njen suprug sa kojim radi rame uz rame. Jača polovina ove žene nije štedela komplimente za ovu vrednu ženu koja postiže sve.

– Nije što je moja ali je mnogo sposobna, i uspeva sve da postigne. Ona ovaj posao voli, verovali ili ne, obavi zadatke u kući jer je vredna domaćica i majka, a uvek nađe uvek i slobodnog vremena, pa možemo mnogo toga da isplaniramo, kazao je Živkin muž Goran.

Ova žena je uspela u svojoj nameri, odgajila je decu, izvela ih na pravi put, a plus i u životu radi posao koji mnogo voli. kurir.rs

Share this content:

You May Have Missed