Dječak preminuo 14 dana nakon pojave simptoma, roditelji nisu znali da ima ovu bakterijsku bolest

Region

Dječak preminuo 14 dana nakon pojave simptoma, roditelji nisu znali da ima ovu bakterijsku bolest

Kada je Michellein 13-mjesečni sin Blake počeo čudno kašljati i šmrcati, to ju nije iznenadilo jer je upravo krenuo u vrtić. Upozorile su je odgojiteljice, ali je i sama očekivala da s vrtićem dolaze i viroze koje jednostavno neće moći izbjeći. Nakon tjedan dana dječak je počeo imati blage respiratorne probleme i nekoliko je puta povratio, a majka je za sve krivila četiri nova zuba koja su mu izbijala uz vrtićku virozu koju je imao.

”Nisam sumnjala da bi moglo biti nešto gore jer je bio cijelo vrijeme dobro raspoložen, a čak je i dobro spavao, što je kod njega bila rijetkost. Mislila sam da je prehlađen ili ima virozu jer je imao dana kada bi mu bilo bolje i normalno je jeo i pio. Ipak, simptomi nisu prolazili. Čak sam ga testirala na covid-19 jer sam mislila da je možda to, test je bio negativan”, rekla je Michelle, koja je ubrzo na sinu primijetila nešto čudno, za Kidspot.

”U bolnicu sam ga dovezla jer mu je vrat izgledao ukočeno, nije mogao nagnuti glavicu prema naprijed. Znam da je to znak meningitisa pa sam se odmah zabrinula. Ali nikada nisam mislila da će stvarno potvrditi da ga ima. I dalje sam mislila da će mi samo reći da ima najobičniju prehladu, nikad nisam razmišljala o tome da će biti nešto gore. Nikad ne pomisliš da će se takve stvari dogoditi baš tebi”, emotivno se prisjeća 40-godišnjakinja.

U roku od samo nekoliko sati nakon dolaska na odjel hitne pomoći, Blake je počeo dobivati napadaje te je odmah podvrgnut operaciji radi uklanjanja tekućine iz mozga. Nažalost, liječnici ga nisu uspjeli spasiti.

”Rekli su nam kako mu organi polako počinju otkazivati i da više ništa ne mogu napraviti za njega. Bili smo shrvani. Iako se meningitis nikada nije pokazao ni na jednom testu koji su napravili, i liječnici su nam potvrdili kako je to bila jedina vjerojatna dijagnoza za tešku bakterijsku infekciju u njegovom mozgu. Nikad nije otkriveno kako ju je dobio”, dodaje majka.

Što je bakterijski meningitis?

Kako potvrđuju liječnici, bakterijski meningitis izuzetno je opasno oboljenje i treba se tretirati kao hitan medicinski slučaj. Ako se bakterijska infekcija na vrijeme ne liječi, ona može uzrokovati ozbiljna oštećenja mozga te uzrokovati sepsu, što nerijetko dovodi do smrti.

Simptomi koji ukazuju na to da bi mogla biti riječ o bakterijskom meningitisu jesu povišena temperatura, glavobolja, ukočenje vrata, grlobolja i povraćanje, što često nastaje nakon bolesti dišnog sustava. Upravo je ukočeni vrat najčešći simptom, a prepoznaje se kada nastojanje da se bradom dotaknu prsa uzrokuje veliku bol kod djeteta ili je isto nemoguće izvesti. Moguća je i pojava konvulzivnog napadaja neovisno o dobi djeteta.

Meningitis koji uzrokuje bakterija Neisseria meningitidis može se spriječiti cjepivom. Cjepivo se rabi uglavnom pri epidemijama, u zatvorenim populacijama, a daje se i ljudima koji su ponavljano izloženi bakteriji. Članovima obitelji, medicinskom osoblju i drugim osobama u uskom dodiru s pacijentima oboljelim od meningitisa može se također dati antibiotik rifampin ili minociklin. Svu bi djecu trebalo rutinski cijepiti jer to pomaže u sprječavanju obolijevanja od najčešćeg tipa meningitisa u dječjoj dobi, donosi MSD. (Izvor: Index.hr)