JEDNU GREŠKU BALKANCI PRAVE KAKO BI UŠPARALI: Ako ne želite da zaradite infekcije, dalje od prozora

Zanimljivosti

JEDNU GREŠKU BALKANCI PRAVE KAKO BI UŠPARALI: Ako ne želite da zaradite infekcije, dalje od prozora

Poskupljenja struje i grijanja, kao i ogrijeva neke su natjerali na razmišljanje na koje sve načine mogu dodatno da uštede i utople svoj dom. Jedan od njih je i taj da se ne otvaraju prozori.

Stručnjaci upozoravaju da bi kuhanje ili sagorijevanje ogrijeva sa zatvorenim prozorima moglo da izazove više štete nego koristi u zatvorenom prostoru. Profesorica zaštite životne sredine, Ket Noaks napomenula je da bi ovo moglo negativno da se odrazi na zdravlje ljudi i poveća rasprostranjenost infekcija.

“Zatvoreni prozori, isključeno grejanje i korišćenje šporeta na drva može da ima veoma štetne posledice”, rekla je profesorka, a zatim navela konkretan primer:

“Ako ste u kući, niste uključili grijanje i prozori su zatvoreni, ne samo da ćete na taj način da smanjite protok vazduha, već ćete i da omogućite idealne uslove za stvaranje vlage i buđi, a koje su takođe opasni za zdravlje”.

Također, stručnjaci upozoravaju i na posljedice lošeg cirkulisanja vazduha i direktnog zadržavanja bakterija i virusa na jednom mjestu, pogotovo kada je trenutna sezona prehlade i gripa. Naravno, prozori ne bi trebalo duže vrijeme da budu otvoreni, ali s vremena na vrijeme, nije na odmet da malo proluftirate prostoriju u kojoj boravite, kao i kupatilo nakon tuširanja, ukoliko imate prozor u njemu.

A u toku ili nakon kuhanja pobrinite se da višak pare nestane uz pomoć aspiratora ili svježeg vazduha. (MONDO)