Novo istraživanje potvrdilo: Žene su bolji i sigurniji vozači od muškaraca!

Uncategorized

Novo istraživanje potvrdilo: Žene su bolji i sigurniji vozači od muškaraca!

Najnoviji podaci austrijskog Zavoda za statistiku (Statistik Austria) o istraživanju pokazuju kako su žene ipak bolji vozači tj. da su prouzročile manje saobraćajnih nesreća od muškaraca.

Stereotipe na stranu, svakako i logičan zaključak u odnosu na konkretne pokazatelje. No što se tiče netolerantnosti i živciranja, situacija je poprilično ista. Žene su svakako sigurniji sudionici u saobraćaju jer brojke govore kako prouzrokuju manje saobraćajnih nesreća od muškaraca.

“Žene za volanom iznimno su skupe”, da ova sintagma nije istinita, pokazuju osiguravajuća društva i najnovije studije.

Statistika govori da bez obzira na kategoriju koju spominjemo, bilo u automobilu, na biciklu ili kao pješakinje, žene su definitivno sigurniji sudionici u saobraćaju.

U većini slučaja uzrok nesreća je muški dio populacije, i to 58% kao pješaci, 66% kao motociklisti i 64% kao vozači automobila. Najčešći uzrok jest nepažnja vozača, ali najnovija istraživanja govore kako je mobitel sve veći problem zbog kojeg dolazi do nesreća. Od ukupno 11.302 nesreća, žene su odgovorne u 3776 slučaja, a muškarci za dvostruko više, čak 7526.

Austrijski odjel sigurnosti na cestama kod 1500 ispitanika utvrdio je kako uzrokom nesreće smatraju agresivan stil vožnje, i kako se žene ponašaju mnogo razumnije, piše GP Maljevac. Izvor: GP Maljevac