Niste ni svesni čega sve ima na njoj: Koje sve OPASNOSTI vrebaju ako ne perete POSTELJINU dovoljno često?

Zanimljivosti

Niste ni svesni čega sve ima na njoj: Koje sve OPASNOSTI vrebaju ako ne perete POSTELJINU dovoljno često?

Istraživanja su pokazala da veoma mali broj ljudi menja posteljinu redovno, iako bi to trebalo da radimo makar svake druge nedelje. U posteljini se skupljaju razni mijkrobi i bakterije koje mogu da izazovu probleme sa kožom, ali i druga zravstvena stanja.

Evo koje sve opasnosti prete iz posteljine koja nije oprana.

Mikrobi iz telesnih tečnosti

Trećinu svog života provedemo u krevetu. Stoga bi čista posteljina trebalo da bude jedan od prioriteta. Pomislite samo na znoj, perut i druge stvari koje ostavljate na posteljini. U idealnom slučaju, trebalo bi da ih perete jednom nedeljno ili barem svake druge nedelje.

Alergije

Dnevno izgubite 500 miliona ćelija kože. Mnoge od njih ostaju na vašem krevetu i nakupljaju se na posteljini. Sićušno grinje voli da se hrani izdvojenim ćelijama. Takođe, njihov izmet može da izazove alergije, astmu i da uzrokuje ekcem koji svrbi. Ako ste alergični na grinje, perite posteljinu svake nedelje u vrućoj vodi.

Infekcije

Spavate li sa svojim kućnim ljubimcem? Pseća ili mačja dlaka i perut na vašoj posteljini postaju dodatna hrana za grinje. Ako vaš pas ima bolest koja se naziva i životinjska šuga, iako je ne možete dobiti od njega, vaša koža može da vas svrbi i da bude nadražena. Kućni ljubimci vam takođe mogu preneti gljivičnu infekciju koja se naziva lišajevi vlasišta. Zato pokušajte da menjate posteljinu jednom nedeljno.

Mrtve ćelije kože, znoj i drugo mogu vaš udoban krevet da pretvore u pravo mesto za rast bakterija. Na primer, laboratorisjki testovi su otkrili da su brisevi s jastučnica koje nisu prane nedelju dana sadrže 17.000 puta više kolonija bakterija nego uzorci uzet sa WC šolje.

Izbijanje akni

Da li vam se stanje kože pogoršalo, a ne možete da shvatite zašto? Za to bi mogla da bude kriva vaša prljava jastučnica. Prljavština, mrtve ćelije kože i bakterije mogu da začepe pore. Ako imate akne, menjajte jastučnice svaka 2 do 3 dana, a ostatak posteljine jednom nedeljno.

Bolesti

Ako ste vi ili vaš partner bili bolesni, odmah bacite posteljinu na pranje kako biste ubili sve bakterije. Većina bakterija ili virusa može da preživi na mekim površinama od nekoliko minuta do sati. Trajanje varira u zavisnosti od specifičnosti mikroba. Na primer, virusi gripa žive na tkivima samo 15 minuta, ali neke želučane bakterije mogu preživeti i do četiri sata.

Češće menjajte posteljinu ako:

1. Spavate goli

2. Jedete u krevetu

3. Spavate sa svojom decom

4. Znojite se noću objektiv.rs