Katar pogodio ogroman tornado. Šta će biti sa Svjetskim prvenstvom?

Region

Katar pogodio ogroman tornado. Šta će biti sa Svjetskim prvenstvom?

Ogroman tornado, a onda i grad, pogodili su Katar, koji je trenutno domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu. Tornado je pogodio industrijski grad Ras Lafan koji se nalazi oko 80 kilometara od glavnog grada Dohe.

Ova zaljevska država je tokom Mundijala bila na udaru čudnih vremenskih prilika. Tamni oblaci su prekrili stadion Al Khor, gdje se igra većina utakmica, prenosi Nova.rs. Katarska meteorološka služba je objavila snimak na Twitteru. Prethodno je objavila upozorenje da će kiša prestati u „grmljavinu“ uz riječi „molimo vas, budite oprezni“.

Još jedan tornado je primijećen u napuštanom gradu Al Huvajlah, kod obale Katara na sjeveroistočnoj strani. U narednim danima očekuju se mjestimična kiša i sniženje temperature. Tornada nisu uobičajeni prizor na Bliskom istoku. Međutim, nekoliko ih je primijećeno u Kataru 2016. godine.

Tornada na ovom području su obično slaba. Ipak, mogu da prouzrokuju štetu ako pogode stambena područja. Prema svjetskom indeksu rizika, Katara je zemlja koja će je najmanje u opasnosti da doživi prirodnu katastrofu. U srijedu je tamo bilo 27 stepeni. Temperatura će se u narednim danima spustiti na 23-25 stepeni.

Ljudi su skupljali ledene kuglice u ruke i fotografisali za društvene mreže. Snimak nevremena se pojavio tokom prve pauze od utakmica na ovom prvenstvu.

„Prvi dan bez fudbala. Prvi dan sa oblacima“, tvitao je fudbalski omentrar, legendarni engleski napadač Gary Lineker. Izvor: Raport