Imate modricu na tijelu, evo na šta vas organizam upozorava

Zdravlje

Imate modricu na tijelu, evo na šta vas organizam upozorava

Modrice se najčešće javljaju kao posljedica jačeg udarca, a šta ih uzrokuje kada ne postoji povreda

Kada treba da se obratite ljekaru

Modrice nastaju tako što ‘pukne’ krvni sud i krv se razlije ispod kože. Kada je javi, veoma je važno utvrditi zapreminu hematoma. Ako se radi o maloj površinskoj modrici, ona će nestati za 10-15 dana, samostalno ili uz pomoć lijekova koji sadrže heparin. Ako je u pitanju velika modrica sa velikom količinom krvi koja se razlila ispod kože, preporuka je da se obratite hirurgu koji će konstatovati da li se krv dalje širi ispod kože i da li modrica gnoji.

Modrice nastaju i kao posljedica proširenih vena. Ako primijetite da su vam vene istaknutije i vidljivije na tijelu, a dijelovi oko njih modri, obavezno se obratite lekaru kako bi se sprečio dalji razvoj bolesti. Takve modrice se smatraju “lošim”, a dr Dario Jocić je objasnio i kada je najbolje uraditi operaciju proširenih vena.

Ljekari ističu da pojava ovakvih modrica može da ukazuje na poremećaj koagulacije u krvim sudovima i neophodno je potražiti struičnu pomoć. Proširene vene predstavljaju veliki problem, ne samo zbog estetike, već i zbog opasnosti od stvaranja tromba (Narodnamuzikauzivo.com)