Banjalučanin povrijedio kičmu na radnom mjestu, pa ostao bez posla na bolovanju…

Region

Banjalučanin povrijedio kičmu na radnom mjestu, pa ostao bez posla na bolovanju…

Nino Katić je prije deset mjeseci povrijedio kičmu tokom radnog vremena u Centrumu u Banjoj Luci, a potom je prije nekoliko dana, dok je još bio na bolovanju dobio otkaz. Kako piše mondo.ba Katić je 11. februara ove godine pao sa ljestvi koje su pukle, što je snimljeno zahvaljujući nadzornim kamerama. Snimak je objavljen na Facebook grupi “Crna lista poslodavaca RS”.

Katić je kazao kako je prošle godine počeo raditi u Centrumu, a dodao je kako su ljestve njemu i drugim kolegama osnovno sredstvo za rad, ali da su se nalazile u jako lošem stanju. Dodaje da je na ljestvama bio i natpis “opasno” koji je sam napisao.

Video u prilogu za nekoga može biti uznemirujući.

“Sa tim natpisom su stajale mjesecima, ali smo ih nastavili koristiti jer nam trebaju svakih 15 minuta. Kobnog 11. februara ove godine su samo pukle ispod mene, pao sam i slomio kičmu”, rekao je Katić za Mondo.

Katić je kazao da je imao operaciju kičme, kao i da mu je ugrađena šipka kroz pet pršljenova, te da je jedno vrijeme bio vezan za krevet. Sada je na pola liječenja i šipka mu još nije izvađena.

 

“Najveći problem u svemu je što sam ja slomio kičmu na radnom mjestu, i od februara do septembra mi se bolovanje vodilo kao povreda na radu, da bi potom ljekarska komisija u rubriku gdje stoji ‘povreda na radu’ upisala ‘ne’. To je urađeno nakon otvaranja novog bolovanja kod moje porodične doktorice, iako ja posjedujem kompletnu medicinsku dokumentaciju, otpusno pismo iz bolnice, prethodne izvještaje komisije o trajanju privremene nesposobnosti za rad, nalaz iz Službe hitne pomoći… Nakon svega uslijedio je novi šok kada sam prije nekoliko dana poštom dobio prekid ugovora o radu od poslodavca kod kojeg sam povredu i zadobio”, istakao je Katić.

U dokumentu kojeg je dobio poštom, između ostalog je stajalo i “Po sili zakona više ne produžavamo ugovor”.

Iz Centruma su potvrdili da su upoznati sa ovim slučajem, ali da prema njihovim riječima Katić nije dobio otkaz.

“Kolega nije dobio otkaz nego mu jednostavno nije produžen ugovor koji je bio zaključen na određeno vrijeme. Unazad dva mjeseca je dostavljao doznaku ‘povreda van rada’ kako stoji u rješenju ljekarske komisije. Dakle, običnu doznaku. S obzirom na to da je nama u ovom periodu smanjen obim posla, mi više nismo u mogućnosti da produžavamo ugovor”, poručili su iz Centruma. Izvor: Klix