Slučaj ubijenog Mehure Handanovića postaje sve zamršeniji: Jako je zanimljivo kada je upisan datum smrti…

Region

Slučaj ubijenog Mehure Handanovića postaje sve zamršeniji: Jako je zanimljivo kada je upisan datum smrti…

Smrt Mehure Handanovića (54), radnika iz Vikića nedaleko od Bihaća, koji je pod sumnjivim okolnostima ubijen na farmi Sadilovac u općini Rakovica nedaleko od Plitvičkih jezera, kako odmiče istraga, čini se sve zagonetnijom, umjesto da bude obrnuto.

Javnosti je poznato da je mrtvozornik na mjestu događaja u jutarnjim satima 21. listopada zaključio da je u njegovu slučaju riječ bila “o prirodnoj smrti zbog zastoja srca”. Obdukcijom koju je na zahtjev obitelji u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću proveo tamošnji patolog dr. Mirsad Zornić, tri dana kasnije utvrđeno je da je Mehur Handanović umro nasilno. Dr. Zornić u svojem nalazu navodi da je smrt nastupila “od prostrijelne rane u grudnom košu, rupture uslijed prostrela aorte, odnosno iskrvarenja u grudnom košu”, zaključujući da je Mehura – ubijen, piše Jutarnji

Ni kolege s posla koji su mu navodno pokušali pomoći, ni ekipa hitne pomoći, ni mrtvozornik, ni dvojica policajaca na mjestu događaja nisu tada primijetili ništa sumnjivo. Jutarnji list došao je do dokumenta koji okolnosti u ovom slučaju čini još čudnijima.

U Matičnom uredu Slunj smrt toga čovjeka upisana je 1. studenoga, na Dan mrtvih, koji je neradni dan. Kako je to moguće, pitali smo Karlovačku županiju, ustanovu u čijem sastavu radi Matični ured u Slunju. Pročelnica njihova odjela za opću upravu Ines Pavlačić odgovorila nam je da se doista nije radilo na državni praznik 1. studenoga. Kaže da je upis smrti obavljen zapravo 2. studenoga, ali je u datumaru elektroničkog sustava djelatnica omaškom označila 1. studenoga, odnosno pogrešno je kliknula mišem.

– Uvidom u urudžbeni program pisarnice vidljivo je da je predmetna potvrda o smrti zaprimljena dana 2. studenoga 2022. Dakle, navedenog je datuma nadležna matičarka i obavila upis smrti, što je i potvrdila. U maticu umrlih uneseni su točni podaci koji se odnose na datum smrti, odnosno dan i sat smrti i ostale osobne podatke pokojne osobe.

U odnosu na činjenicu da je kao dan upisa smrti naveden datum 1. studenoga 2022. koji je bio neradni dan, ističe se da je omaškom kao datum upisa smrti naveden citirani datum, odnosno matičarka je omaškom elektroničkim odabirom u datumaru elektroničkog sustava matica označila taj datum, umjesto 2. studenoga 2022., kad je i zaprimljena potvrda o smrti.

Napominje se da će bez odgode u propisanom upravnom postupku biti ispravljen datum upisa smrti – kaže nam pročelnica Pavlačić. Možda je riječ bila samo o omašci, ali nije riječ samo o pogrešnom kliku mišem. Djelatnica koja je unosila podatke pogrešan datum ispisala je i na potvrdi o smrti mrtvozornika koji je (pogrešno) utvrdio smrt – vlastoručno, i to dvaput te je taj dokument ovjerila svojim potpisom. Nije ništa sporno bilo ni mrtvozorniku koji je također potpisao isti dokument.

Iz Županije nas nisu propustili podsjetiti da je “u skladu sa Zakonom o državnim maticama, pravo uvida u državne matice dopušteno samo osobi na koje se ti podaci odnose ili članovima uže obitelji ili posvojitelju ili skrbniku, a drugoj osobi samo kad za to ima na zakonu osnovan pravni interes”, drugim riječima, nas se, odnosno javnost, to ne bi trebalo ticati.

Policija još traga za nepoznatim počiniteljem koji je “općeopasnom” radnjom usmrtio farmera Handanovića. Mogućnost da je riječ o klasičnom ubojstvu, međutim, nikako se ne može isključiti. Izvor: Jutarnji