Majka 11-ero djece trudna je svake godine otkako se udala: Želim još, ne bih ništa mijenjala / Santa Fe

Region

Majka 11-ero djece trudna je svake godine otkako se udala: Želim još, ne bih ništa mijenjala / Santa Fe

Courtney Rogers (36) koja živi u okrugu Santa Fe u Novom Meksiku bila je mladenka djevica kad se u listopadu 2008. udala za muža pastora Chrisa (32). Par je dočekao svoje 11. dijete u studenom prošle godine, a sad ima šest dječaka i pet djevojčica: Clint (11), Clay (9), Cade (8), Callie (7), Cash (6), blizanci Colt i Case (5), Calena (4), Caydie (2), Coralee (23 mjeseca) i Caris (šest mjeseci).

Courtney je bila najstarija od šestoro braće i sestara, a budućeg muža Chrisa (najstarijeg od desetero djece) upoznala je 2007. godine u crkvenom kampu u Georgiji. Otkako se udala samo devet mjeseci nije bila trudna. Par, čiji su mjesečni troškovi samo za hranu oko 1200 američkih dolara (7500 kuna) djecu podučavaju kod kuće i voze se kombijem s 15 sjedala, a još uvijek nemaju namjeru stati s povećavanjem obitelji.

– Želimo imati još djece, naravno ako ćemo moći. Želimo imat 12-ero djece i biti velika obitelj od 14 članova – objasnila je.

U siječnju je obitelj bila prisiljena prekinuti odlaziti na izlete i jesti po restoranima jer ih je to koštalo preko 1000 dolara (6200 kuna) mjesečno. prenosi “Hayat“. Djeca nose naslijeđenu odjeću i obuću, a majka Courtney, koja ne radi, uglavnom kupuje na akcijama kako bi uštedjela novac.

Courtney i Chris, koji su oboje školovani kod kuće, kažu da vole podučavati djecu na svojoj farmi od 12 hektara. Majka dodaje da joj to omogućuje da se posveti svakom djetetu posebno i da se nitko ne osjeća izostavljeno.

– Ljudi su me znali kritizirati što imam toliko djece koja su tako blizu uzrastom – priča Courtney.

– Oni koji pitaju kako mogu svojoj djeci posvetiti dovoljno pažnje obično su oni koji djecu šalju u školu. Ne razumijem njihovu logiku kad se bavim svojom djecom 24 sata dnevno – objasnila je.

Rekla je da obrazovanje kod kuće znači da se svaka lekcija može lako prilagoditi djeci i da ih ne prisiljava da satima mirno sjede. Fleksibilnost im omogućuje trčanje po farmi i hranjenje životinja između lekcija. A velika obitelj uvijek nađe vremena i za zabavu.

Courtney, koja također podučava lokalnu djecu u nedjeljnoj školi u crkvi, objašnjava da je ‘više poput učiteljice’, a ponekad ima ‘četvero djece u redu čekanja’ kako bi joj postavila pitanje iz matematike dok ona mijenja pelene.

Imala je sedam vaginalnih poroda, dva carska reza (od kojih je jedan bio s blizancima), a nažalost i dva pobačaja. Courtney, koja nikada nije patila od jutarnjih mučnina, rekla je da ‘obožava biti trudna’, imati veliku obitelj i razmišljati o tome kakvo će biti njezino najnovije dijete te mu birati ime.

Ne voli koristiti zaštitu, ali kaže da to nije iz vjerskih razloga, i jednostavno joj se ‘ne sviđa ideja da popije tabletu’.

Courtney i njezin muž kažu da su jutra najluđa. Rano se bude, oko 7:30 ujutro i počinje priprema za dan, ali isto tako, kažu da starija djeca već sad imaju zadatke i kućne poslove koje obavljaju i tako pomažu.

– Dobar dan je kad uspijem oprati tri perilice rublja – rekla je i dodala da obično svi pomažu oko ručka, koji se uglavnom sastoji od raznih sendviča, nakon čega mlađi idu na popodnevno spavanje, a stariji se odmaraju ili rade zadaće – ispričala je.

Chris obično dolazi doma kasnije popodne i svi smo zajedno na večeri – za koju najčešće pripremam tortilje, janjetinu ili pizzu.

Par koji se rijetko svađa čak pokušava učiniti nešto za okoliš koristeći platnene pelene i maramice tijekom dana i bambusove pelene noću, koje se mogu kompostirati.

U međuvremenu, unatoč tome što Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje razmak od 18 do 24 mjeseca između trudnoća, Courtney – kojoj su liječnici savjetovali da nakon carskih rezova malo duže pričeka s idućom trudnoćom – ne vidi razlog da uskoro prestane rađati djecu.

– Prvu bebu sam rodila s 25. godina i tad nisam mislila da ću tako brzo roditi toliko djece. Ali, ne bih to mijenjala nizašto – izjavila je.

Nisu sve Courtneyine trudnoće i porođaji prošle bez incidenata.

Beba broj tri, Cade, došla je tako brzo da ju je Courtney rodila na prilazu ispred kuće.

– Na većinu poroda me Chris odvezao u bolnicu i odmah se vratio doma da se brine za djecu – rekla je i dodala da je Callie rodila hitnim carskim rezom jer je počela krvariti u 33. tjednu trudnoće.

Potom je imala drugi carski rez s blizancima. Courtney je imala dva spontana pobačaja, a drugi je bio nakon poroda blizanaca, u 11. tjednu trudnoće, piše britanski Sun.

– Kad su blizanci imali pet mjeseci, ponovno sam zatrudnjela, ali sam izgubila bebu što je bilo jako teško jer sam bila puno duže trudna nego kad sam imala prvi spontani – rekla je.

U jednom trenu odgajali su sedmero djece ispod šest godina i kažu da je to bio jako izazovan period.

Courtney i Chris uvijek paze da sva njihova djeca imaju isto pažnje, pogotovo na Božić i u predbožićno vrijeme.

– Počinjemo slaviti početkom studenoga, uz glazbu i ukrase. Svi dobiju nove pidžame, odjeću za Božić, a svaki od njih tri ili četiri poklona, ​​plus napunjene čarape slatkišima koje ih čekaju iznad kamina – ispričala je.

– Pitamo ih što žele i obično im možemo priuštiti to što si žele. Ne žalim što imam toliko djece, kuća mi je uvijek vesela – objasnila je.

– Chris i ja volimo biti roditelji i kao obitelj lijepo se zajedno provodimo – zaključila je Courtney. (haber.ba)