SVE VIŠE NEPUŠAČA OBOLIJEVA OD RAKA PLUĆA: Onkologinja objasnila zašto se to događa

Zdravlje

SVE VIŠE NEPUŠAČA OBOLIJEVA OD RAKA PLUĆA: Onkologinja objasnila zašto se to događa

RAK PLUĆA vodeći je uzrok smrtnosti od raka među ženama, a podaci otkrivaju kako više žena umire od ove vrste raka nego od raka dojke, jajnika i debelog crijeva. Američka udruga za pluća navodi kako su stope raka pluća porasle za 79 posto kod ženske populacije u posljednjih 40-ak godina, dok su se kod muškaraca smanjile za 43 posto.

Kako donosi The Conversation, prvi put u povijesti postoji više žena s dijagnozom raka pluća nego muškaraca. Neka istraživanja sugeriraju da je to zbog toga što su žene nešto osjetljivije na kancerogene učinke izloženosti duhanskom dimu, uključujući i pasivno pušenje, te tako mogu razviti rak pluća nakon manje godina pušenja u usporedbi s muškarcima.

Isto tako, onkologinja Estelamari Rodriguez naglašava kako većina ljudi kojima je u posljednje vrijeme dijagnosticiran rak pluća nisu aktivni pušači, a čak 20 posto oboljelih žena nikada nije zapalilo cigaretu.

Osim pušenja, postoji još nekoliko rizičnih čimbenika povezanih s rakom pluća koji bi mogli objasniti zašto sve više nepušača obolijeva od ovog smrtonosnog stanja. Oni podrazumijevaju obiteljsku povijest raka, izloženost azbestu, radonu te sve veće onečišćenje zraka, objašnjava Rodriguez.

Izloženost kancerogenim tvarima na radnom mjestu, što prvenstveno uključuje udisanje kemikalija kao što su arsen, silicij i nikal, još uvijek predstavlja problem u određenim dijelovima svijeta, dok je potencijalni rizik od raka pluća izazvan udisanjem dima popularnih e-cigareta još uvijek u fazi proučavanja. (Index.hr)