NAUČITE KAKO SE PRAVI BOSANSKA LEPINJA S KAJMAKOM: Lako je i ukusno, postanite majstor za tijesto uz ovaj jednostavan RECEPT!

Hrana i piće

NAUČITE KAKO SE PRAVI BOSANSKA LEPINJA S KAJMAKOM: Lako je i ukusno, postanite majstor za tijesto uz ovaj jednostavan RECEPT!

Ima li šta ljepše za doručak od vruće kajmak lepinje? Ovaj bosanski specijalitet se pravi tako što se umijesi tijesto koje se prelije nadevom od kajmaka i jaja. Peče se u rerni, a sastojke može svako da priušti. Odličan je prijedlog i kada vam treba predjelo za svečanu priliku.

Sastojci

300 g brašna

125 ml mlijeka

1 jaje

1 kašika ulja

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

10 g kvasca

Za nadev

300 g kajmaka

4 jajeta

Priprema

U toplo mlijeko dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i kašiku brašna. Sjedinite i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomiješajte jaje, ulje, so i lepo sjedinite, a onda dodajte prosijano brašno i aktivirani kvasac. Umijesite tijesto, pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena da nadođe.

Premjesite tijesto na pobrašnjenoj površini i razvucite ga u obliku pravougaonika, veći od pleha u kojem ćete peći. Stavite u pleh, a ivice tijesta podignite. Pokrijte i ostavite još 15 minuta. Umutite jaja sa kajmakom i prelijte preko tijesta. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta na 200°C. (Kurir.rs/Stvar ukusa)