DA LI PTICE MOGU DA PREDVIDE ZEMLJOTRES? Šta se dešava par sati prije potresa?

Zanimljivosti

DA LI PTICE MOGU DA PREDVIDE ZEMLJOTRES? Šta se dešava par sati prije potresa?

Nakon razornog zemljotresa u Siriji i Turskoj mnogi su analizirali sve prirodne pojave koje su se dešavale par dana i sati ranije, kako bi našli neku šemu, ključ, pojavu koja naslućuje potres ovih razmera. Sva pažnja je usmerena na to šta se dešavalo sa pticama i psima u danima pre potresa. Ideja da životinje mogu predvideti zemljotrese nije nova, pala je na pamet i Rimljanima. Više od 2.000 godina ljudi su beležili neobično ponašanje životinja samo nekoliko dana, minuta ili sati pre snažnih seizmičkih događaja. Ali sada bi novi svemirski program mogao da pruži činjenice koje objašnjavaju takve priče, piše „Ekonomist“.

Njemačka vazduhoplovna agencija je u decembru 2013. objavila svoj plan da uloži oko 19 miliona evra (26 miliona dolara) u inicijativu ICARUS (Međunarodna saradnja u oblasti istraživanja na životinjama korišćenjem svemira) – zajedničko preduzeće sa ruskom svemirskom agencijom – čiji je cilj da otkriju do sada skrivene strane života na Zemlji: migracione rute letećih životinja, piše Espreso.

Kada ICARUS bude lansiran krajem sljedeće godine, oko 1.000 ptica i slijepih miševa biće opremljeno ultralakim oznakama za praćenje. Na ovaj način, lokacije ovih stvorenja biće snimljene u realnom vremenu, korišćenjem radio-talasne komunikacije povezane sa instrumentima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ali pored praćenja migracija, ICARUS će se koristiti za istraživanje neobičnih kretanja životinja.

Martin Vikelski, profesor ornitologije uključen u projekat, objašnjava da će ICARUS po prvi put ispitati da li se leteće životinje mogu koristiti kao “inteligentni senzor” za nadolazeće zemljotrese. Ptice i slijepi miševi mogu poslužiti ovoj svrsi zbog svoje sposobnosti da detektuju magnetna polja. Ta sposobnost im vjerovatno pomaže da se kreću, ali im također može omogućiti da osjete zemljotrese prije nego što udare.

Od kasnih 90-ih godina prošlog vijeka poznato je da nekim zemljotresima prethode fluktuacije Zemljinog magnetnog polja. Razlog zašto je to tako, međutim, izmicao je seizmolozima sve do ranih 2000-ih, kada je otkrivena nova bizarna činjenica o stenama. Osnovni uzrok svih zemljotresa je akumulacija sile u podzemnim stenama – nevidljivim na površini Zemlje. Ali laboratorijski testovi koje je 2002. sproveo NASA naučnik Fridman Frojnd otkrili su da se sile koje izazivaju zemljotrese mogu detektovati elektromagnetno.

Dr Frojnd je otkrio da zbog atomskih defekata koji postoje u kristalima koji učestvuju u formiranju stena, oni stvaraju “oblake” pozitivnog električnog naboja kada su izloženi sili. (Smatralo se da isti oblaci stoje iza zapanjujućeg fenomena „svetlosti zemljotresa“, neke vrste aurore koja se ponekad viđa u vazduhu pre seizmičkih događaja). Neposredno prije zemljotresa, ovo pozitivno naelektrisanje indukuje magnetna polja na površini Zemlje (koja se ICARUS nada da će otkriti posmatranjem promena u ponašanju ptica i slepih miševa).

Trenutno, jedini dokaz da leteće životinje mogu da osete magnetne poremećaje koji se javljaju pre zemljotresa je anegdotski. U protekloj deceniji, čuvari zooloških vrtova u Kini i Americi su prijavili neobično ponašanje pauna i flamingosa prije zemljotresa. Ovi slučajevi su bili izolovani i nepotkrepljeni.

ICARUS će, međutim, uskoro moći da prati, kontinuirano i precizno, stotine grupa ptica širom svijeta, obilježenih životinja koje lete ka budućem epicentru. Ako i kada to urade, podaci koje je prikupio ICARUS mogli bi da riješe misteriju da li životinja može da predvidi zemljotres. Ali naučnici uključeni u ovu priču treba da se čuvaju prevelikih očekivanja. novi.ba