ZNATE LI ŠTA SE SADI I RADI U FEBRUARU? NE PROPUSTITE OVAJ MJESEC: Iskusni poljoprivrednici otkrivaju šta da uradite ako želite BOGAT UROD

Zanimljivosti

ZNATE LI ŠTA SE SADI I RADI U FEBRUARU? NE PROPUSTITE OVAJ MJESEC: Iskusni poljoprivrednici otkrivaju šta da uradite ako želite BOGAT UROD

Februar je mjesec, kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proljeća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je toga bilo u predhodnim mjesecima. Sada počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite da ispustite vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.

Posebna njega mladih biljaka

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebali bi biti oprezni, jer februar zna biti hladan i sa mnogo snijega. Ukoliko padne snijeg trebalo bi da obezbjedite posebnu njegu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima. Rana sjetva je veoma važna za biljke poput boba, graška, špinata, crvenog i bijelog luka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stepeni.

Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribizle. Kada ste ovo uradili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Takođe, ako dozvole vremenski uslovi, okopajte voćnjak. Sada je idealno vrijeme i za orezivanje, radi podmlađivanja voćnjaka.

U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralna đubriva. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uslovima kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, može se orezivati i tokom zime, kao i u rano proljeće.

Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu da se orezuju već u februaru. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, mangolije i božure. Budite obazrivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane. U ovom periodu možete da orežete i ukrasno bilje koje djeluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo da pazite na mlade izdanke kako i njih ne biste isjekli. (Agroklub.ba)