Upozorenje za vikend: Nakon niza proljetnih dana stiže velika promjena, moguć i obilan snijeg

VREMENSKA PROGNOZA

Upozorenje za vikend: Nakon niza proljetnih dana stiže velika promjena, moguć i obilan snijeg

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka, nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahladnjenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg.

Nakon dvadesetak suhih dana u veljači, u nekim krajevima i više, te nakon hladnog vala poslije kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina s temperaturom i do 20 °C što je primjerenije travnju, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače.

Sa slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice kiše, a tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju intenzivnijih meteoroloških procesa.

U nedjelju je moguć i snijeg

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi 850 hPa past će i više od 12 °C (na oko -8 °C) u nešto više od jednog dana. Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg. Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka, nerijetko bi moglo pasti više od 50 mm. Uz jako zahladnjenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju kad može pasti i više od 30 cm.

Podno Velebita orkanska bura

Susnježica i snijeg su mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 km/h . Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga.

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu. novi.ba