Stručnjaci upozoravaju: Ako primetite OVO na krompiru, nikako ne smete da ga jedete!

Zdravlje

Stručnjaci upozoravaju: Ako primetite OVO na krompiru, nikako ne smete da ga jedete!

Stručnjaci upozoravaju da ako nakon ljuštenja krompira primetite da je zelen,ili je možda proklijao, nemojte da ga konzumirate. Upravo zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksične supstance.

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidnu vezu koja služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika. Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Studije su pokazale da se ljuštenjem uklanja najmanje 30 odsto solanina iz krompira, ali opet, to znači da u mesu ovog povrća ostaje još 70 odsto. Ni kuvanje, prženje, pečenje, ne pomažu da se značajno smanji ivo ove supstance, tako da ni posle termičke obrade zeleni krompir neće biti ništa bezbedniji za jelo.

Da biste sprečili proizvodnju solanina u krompiru najbolje je da ovo povrće, po kupovini, čuvate na suvom, tamnom mestu, kako sunčeva svetlost, kao ni previše visoke ili previše niske temperature, ne bi uticale na njega. objektiv.rs