KOJE BANANE SU ZDRAVIJE – ZRELE ILI ZELENE? Nije razlika samo u ukusu – jedne su BOGATIJE HRANLJIVIM SASTOJCIMA

Zdravlje

KOJE BANANE SU ZDRAVIJE – ZRELE ILI ZELENE? Nije razlika samo u ukusu – jedne su BOGATIJE HRANLJIVIM SASTOJCIMA

Koje voće je bolje po zdravlje – nezrelo ili prezrelo?

Banane su izrazito zdrave i snadbevaju nas brojnim sastojcima koji su potrebni našem tijelu kako bi pravilno funkcionisalo. Neki vole kada su zrele, drugi čak i kad malo potamne, a ima i onih koji ih isključivo jedu dok su “zelene”. A sa zdravstvene strane, koliko je važan njihov “stadijum zrelosti”?

Nutricionista doktor Duan Melor i doktorka Debra Vilijam su objasnili u kom trenutku je najbolje da se jedu banane, kome mogu da smetaju, a kome da pomognu. Dr Debra je istakla da nisu samo ukus i tekstura ono što se mijenja kako voće sazrijeva, mijenja im se i nutritivni sastav – vremenom imaju sve više šećera!

“Kao i drugo voće, tokom sazrevanja banane razlažu skrob na jednostavne šećere, kao što su saharoza, glukoza i fruktoza. Oni se lakše apsorbuju u krvotok, što može da izazove skok nivoa šećera u krvi”, kaže nutricionistkinja Debra Vilijams.

“I upravo to čini banane savršenom užinom za one koji traže brzi izvor energije, poput sportista ili onih koji se bave fizičkom aktivnošću”, napominje dr Melor i dodaje da ovaj “višak” šećera može da predstavlja problem za one sa dijabetesom. Zato je za oboljele od šećerne bolesti najbolje je da jedu banane koju su nezrele.

Kada je riječ o sadžaju minerala, zelene banane sadrže sličnu količinu kalijuma kao i one zrele, ali sadrže više vlakana i otpornog skroba – ugljenih hidrata koji hrane dobre bakterije u crevima.

“Sa nezrelom zelenom bananom dobićete različite polusvarljive ugljene hidrate koji mogu da budu dobri za zdravlje crijeva”, rekao je dr Dr Melor i dodao da je za zdravlje od velike važnosti da se konzumira raznovrsno voće i povrće. Preporuka je i da se izbjegava previše slatko i veoma zrelo tropsko voće zbog visokog sadržaja šećera. (MONDO)