SIGURNI SMO DA OVO NISTE ZNALI: Evo šta znači ovaj zna na INSTRUMENT TABLI

Zanimljivosti

SIGURNI SMO DA OVO NISTE ZNALI: Evo šta znači ovaj zna na INSTRUMENT TABLI

AKO PRVI put sjedate u neki auto, dobro će vam doći ovaj mali trik koji otkriva na kojoj se strani nalazi spremnik za gorivo, a da biste to otkrili, ne morate čak ni izaći iz auta. Ovo je jedna od najvećih dilema vozača koji prvi put ulaze u auto, bilo da je riječ o rent-a-caru, službenom automobilu ili posudbi prijatelja. Srećom, odgovor možete pronaći vrlo brzo, a nalazi se na instrument-ploči.

Strelica na ploči

Dakle, postoji strelica koja pokazuje stranu na kojoj je rezervoar, a na većini automobila nalazi se pored podatka o količini dostupnog goriva. Dovoljno je baciti samo jedan pogled na pokazivač količine goriva i smjer strelice otkrit će vam na kojoj se strani auta nalazi spremnik.

Vozači su u brojnim videima na TikToku otkrili ovaj koristan “life hack” koji će vam uštedjeti vrijeme, a mnogi tiktokeri pišu kako nisu znali za ovaj znak.

“Recite mi da nisam jedina koja ovo nije znala”, napisala je jedna tiktokerica, a drugi ju je utješio: “Iskreno, nisam imao pojma dosad.”

Lijeva i desna strana

A zašto se neki spremnici nalaze na lijevoj, a neki na desnoj strani auta? Pošto ne postoji neki univerzalni standard koji bi odredio na kojoj se strani auta moraju nalaziti, razlozi su uglavnom vezani uz sigurnost. Proizvođači su u ovom slučaju razmišljali o matičnim tržištima, a prema trenutnim propisima, poklopac treba biti na najširem dijelu auta.

Prema nekom općem pravilu, poklopci na vozilima europskih auta (s iznimkom Velike Britanije) i američkih proizvođača automobila u Europi nalaze se s desne strane, dok su s lijeve strane poklopci na japanskim automobilima.

Eto, sljedeći put kad prvi put uđete u auto, sjetite se ovog trika i sigurno nećete stati na krivu stranu na benzinskoj postaji. novi.ba