Doktorica otkrila koliko dugo smijete koristiti sprej za nos

Zdravlje

Doktorica otkrila koliko dugo smijete koristiti sprej za nos

Niko ne voli imati prehladu ili gripu, ali začepljen nos koji dolazi s njima može biti jedan od dosadnijih simptoma s kojima se trebamo nositi. Ne samo da je teško disati, već može utjecati i na kvalitetu našeg sna. Zateknete se kako se vrtite i okrećete dok vam se nos pretvara u pješčani sat – s jednom nosnicom koja se čisti samo da bi se druga začepila kada promijenite stranu na kojoj ležite. A kada san trpi, vrijeme oporavka kasni, što znači da bi moglo proći više vremena da se osjećate bolje, donosi Huffpost.

I upravo je to ono što sprejeve za nos čini tako privlačnima. Uz samo nekoliko prskanja možete osjetiti trenutno olakšanje. Međutim, ako se predugo oslanjate na sprej za nos, ljekari upozoravaju da biste mogli učiniti više štete nego koristi.

Prvo, važno je razumjeti da na tržištu postoji nekoliko vrsta sprejeva za nos. Svi oni ljekari isti problem (začepljenje), ali se koriste za različite temeljne uzroke.

“Postoji nekoliko kategorija sprejeva za nos, ali oni koji se najčešće koriste su sprejevi na bazi steroida za alergije ili dugotrajnu upotrebu i brzodjelujući nazalni dekongestivi poput oksimetazolina ili Afrina”, rekao je dr. Omid Mehdizadeh, otorinolaringolog i laringolog u zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici. Sprejevi za nos koji se temelje na steroidima djeluju tako što pomažu smanjiti upalu i sluz u nosu koja uzrokuje začepljenost.

“Dekongestivni sprejevi za nos djeluju tako što sužavaju krvne žile u nosu”, rekla je dr. Darria Long Gillespie, certificirana liječnica hitne medicine. “To dovodi do manjeg dotoka krvi u nosno tkivo, a time i do manjeg oticanja i začepljenja.”

Dugo postoji tvrdnja kada je riječ o sprejevima za nos – ako ih koristite predugo, zapravo možete postati ovisni što će rezultirati češćim začepljenjem jer vaš nos čeka na sljedeći udah lijeka. To je uobičajeno uvjerenje, objašnjava Mehdizadeh, i ono koje nije potpuno neutemeljeno.

”Mnogi ljudi nisu svjesni koji sprejevi za nos povećavaju rizik od oporavka i oni koji su sigurni za duže korištenje. Dekongestivni sprejevi za nos posebno povećavaju rizik od povratka jer sužavaju krvne žile i tkiva koja tako brzo uzrokuju oticanje. Ako kronično koristite ovakav lijek, čim ga uklonite, tkivo je sada ovisno o hemikaliji. To je ono što stvara povratnu kongestiju koja bi mogla biti čak i gora od početne otekline”, dodaje.

“Klinički, to se naziva povratna hiperemija sluznice, što znači da umjesto smanjenog protoka krvi, zapravo dobivate povećanje protoka krvi, uzrokujući trajnu blokadu koja se više ne poboljšava dekongestivima”, upozorava Long Gillespie koja je otkrila koliko je predugo kada se radi o korištenju nazalnih dekongestiva za prevladavanje prehlade ili gripe.

“Nemojte koristiti nazalne dekongestive duže od tri dana”, objašnjava doktorica. ”Nakon toga, riskirate se suočiti s povratnim zagušenjem. Ako ga svakodnevno koristite više od tri dana sedmično ili mjesecima, možete oštetiti sluznicu nosne šupljine uključujući stanjivanje tkiva, što može dovesti do rinitisa.” Izvor: Raport