Ovaj trik može vam pomoći da “prevarite” svoj mozak i riješite se nervoze

Zanimljivosti

Studentica psihologije na TikToku otkrila je kako pomoću samo dvije riječi možete navesti svoj um da pomisli da više niste nervozni.

Mollie Trainor, TikTokerica s master diplomom iz psihologije, objasnila je koncept u videu. Prilikom učenja za svoj master studij saznala je za trik za koji kaže da nije vjerovala da radi dok nije sama isprobala.

Rekla je: “Da li ste znali da ako osjećate anksioznost prije nastupa zbog nečega što se sprema – možda ste nervozni zbog prezentacije ili slično – možete prevariti svoj mozak da pomislite da ste uzbuđeni, a ne nervozni tako što ćete samo reći naglas ‘Uzbuđen sam’.” Razlog za to je, objašnjava ona, zato što su uzbuđenje i nervoza stanja “visokog uzbuđenja”, a tehnika se zove anksiozno preispitivanje.

“Fiziološki, ono što vam se događa je prilično slično. Tako da je lako natjerati vaš mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu”, rekla je Mollie. Ovo radi bolje nego da samo sebi kažete da se “smirite” jer je smirenost stanje “niskog uzbuđenja”, dodaje ona. TikTokerica je rekla da zaista nije vjerovala dok nije sama probala i uspjelo je .

Jedna studija iz 2013. , koju je sproveo student na Harvardskoj poslovnoj školi, testirala je teoriju u brojnim situacijama koje izazivaju anksioznost. Njeni nalazi su pokazali da je kod većine učesnika studije preoblikovanje anksioznosti kao uzbuđenja bilo efikasnije od pokušaja da se smire.

Ovo preoblikovanje je zapravo poboljšalo performanse učesnika u situacijama poput javnog govora, pjevanja i izvođenja zadataka iz matematike. Na TikToku, Mollie je pojasnila da ovo radi samo za anksioznost prije nastupa i nije namijenjeno onima koji pate od anksioznih poremećaja. (klix.ba)

@mollietrainor #stitch with @rachelvanderbilt ♬ original sound – Mollie