EU objavila kartu na kojoj su mogući jaki potresi, na njoj je i Bosna i Hercegovina

Region Svijet Zanimljivosti

Istraživači na projektu koji financira EU izradili su kartu koja pokazuje koji su dijelovi Europe najviše ugroženi zemljotresima, a pokazuje da su Italija, Balkan, Grčka, Bugarska, Rumunjska i Turska među najizloženijim regijama kontinenta.

Među ugroženim regijama je, kako se vidi na karti koju je objavila Evropska komisija, je i Hercegovina. Naime, tu je rizik od zemljotresa umjeren do visok.

“Evropa ima dugu povijest razornih zemljotresa”, rekao je profesor Domenico Giardini, koordinator projekta. Kako bi izradili kartu, istraživači iz projekta kombinirali su podatke iz više od 30.000 evropskih zemljotresa s magnitudom većom ili jednakom 3,5 na Richterovoj ljestvici od 1000. godine i uzeli u obzir njihove štetne učinke. Za prikupljanje podataka koristili su podatke s AHEAD interaktivne karte zemljotresa u Evropi.

Zatim su te podatke uporedili s više od 1.100 aktivnih rasjeda u Evropi, čija je ukupna dužina 64.000 kilometara.

Evropska karta seizmičkog rizikaFOTO: Evropska komisija: Evropska karta seizmičkog rizika Prikazana evropska karta seizmičkog rizika prikazuje kretanje tla za koje se očekuje da će biti dosegnuto ili premašeno s vjerovatnoću od 10 posto u 50 godina. Plave boje označavaju područja relativno niske opasnosti, žute do narandžaste boje označavaju područja umjerene opasnosti, a crvene boje označavaju područja visoke opasnosti.

Tu su i područja ljubičaste zone gdje su zemljotresi vjerovatniji i gdje mogu izazvati najveću štetu.

“To je prvi najsuvremeniji referentni model opasnosti za Evropu”, rekao je dr. Artur Pinto u 2014. godini, voditelj Evropskog laboratorija za strukturnu procjenu pri Zajedničkom istraživačkom centru, internoj naučnoj službi EU-a, u Ispri, Italija.

“To može biti korisno za buduće politike u vezi s različitim vrstama zgrada i infrastrukture kao što su brane, visoke zgrade ili čak mostovi”.

Međutim, karta također pokazuje žarišta zemljotresa u blizini Brisela u Belgiji, Lisabona u Portugalu, u blizini Budimpešte u Mađarskoj i duž planinskog lanca Pireneja. Žarišta u blizini Brisela, Budimpešte i Lisabona su zbog brojnih zemljotresa koji su se dogodili u prošlosti, dok je žarište u zapadnim Pirinejima zbog geološkog sastava područja, stoji u projektu.

Zemljotres u Turskoj je pokazao da su stručnjaci 2014. dobro detektirali gdje bi mogli udariti snažni zemljotresi. No, očito je da ih nisu dovoljno ozbiljno shvatili, piše portal radiosarajevo.ba.