OD SADA ĆETE ZAPRŠKU ZA GRAH PRAVITI SAMO NA JEDAN NAČIN: NE TREBA VAM BRAŠNO, JEDAN SASTOJAK ĆE GA ZGUSNUTI

Hrana i piće

OD SADA ĆETE ZAPRŠKU ZA GRAH PRAVITI SAMO NA JEDAN NAČIN: NE TREBA VAM BRAŠNO, JEDAN SASTOJAK ĆE GA ZGUSNUTI

Više ne morate da spremate zapršku za grah ni sa brašnom, crnim lukom, već to možete da uradite sa jednom namirnicom. Odmah će ga zgusnuti. Jela sa zaprškom su nezaobilazni dio kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama jer su baš takva najukusnija i najzasitnija. Tako će, na primjer, kuhani grah biti čist promašaj ako ne napravite dobru zapršku.

Grah može da se zaprži na nekoliko načina, a svaki način ima svoje čari. U nekim krajevima zaprška se pravi sa mašću, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Klasična zaprška:

Pravi se od ulja (masti), brašna i mljevene paprike. Priprema je lahko – brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polahko se razrijedi sa malo čorbice iz lonca sa kuhanim grahom. Nakon toga se sve sipa u grah i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Zaprška sa lukom i paradajzom:

Prvo grah potpuno skuhajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno sjeckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mljeveni paradajz i mljevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga ocjeđeni skuhani grah. Pržite jelo dok se ne zgusne.

Zaprška bez brašna:

Popularna je u nekim kajevima sjeverne Bugarske, a pravi se ovako – prvo se grah skuha, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugrije ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi grah i stavlja se u ulje, a u isto vrijeme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan grah. Začini se nanom, čubrom, mljevenom paprikom i tada je spreman. hayat.ba