ONA JE NAJLEPŠA ŠAHISTKINJA SVETA! Obara figure, ali obara i sa nogu: Apsolutno je prezgodna, a i ekstremno INTELIGENTNA!

Svijet Zabava

Andrea Botes je najlepša šahistkinja na svetu i zbog toga je postala prava senzacija na društvenim mrežama. Ona je šampionka u šahu, a izgleda kao pravi super model, pa je na mrežama prati više od pola miliona ljudi.

Ovim sportom počela je da se bavi kao devojčica, a kroz godine se pokazalo kako je izuzetno talentovana. U svet šaha gurnula starija sestra Aleksandra, koju mnogi uspoređuju s glavnom junakinjom Netfliksove hit mini-serije ‘Damin gambit’. Aleksandra iza sebe ima šest titula državne prvakinje, kao i FIDA majstora Međunarodne šahovske federacije.

S druge strane, Andrea je sa samo 13 godina postala šampionka Britanske Kolumbije u šahu. Lepotica je pak u decembru 2022. zaigrala partiju šaha s velemajstorkom Dinom Belenkajom (29), a ‘okršaj’ je gledalo preko 300.000 ljudi putem striminga. Andrea je tu partiju izgubila šah-matom, ali i pokazala potencijal da dostigne Ruskinju jevrejskog porekla.

Inače, osim klasičnim šahom, Andrea se okušala i u šahovskom boksu, posebnoj disciplini koja kombinuje elemente borilačkog sporta sa šahom. Takmičari započinju trčanjem jedni protiv drugih uz tri minute boksa, a zatim odrađuju trominutnu partiju šaha.

Osim bavljenja sportom, Andrea je 2017. diplomirala međunarodne odnose i postala prva žena predsednica šahovskog kluba Stenford. Koeficijent inteligencije ove neodoljive genijalke je preko 160. (Kurir.rs/Informer)