Ovo je 10 najjačih zemljotresa koji su pogodili Tursku od 6. februara!

Svijet

U rano jutro, 6. februar, južnu Tursku i zapadnu Siriju pogodio je zemljotres magnitude (M) 7.8. To je bio početak niza potresa koji će pogoditi ovu regiju.

Zemlja se nije smirivala, te je regiju pogodilo više od osam hiljada manjih i većih zemljotresa u februaru.

Od 6. februara zabilježeno je preko 30 zemljotresa jačine 5.0M i više. Hiljade zgrade je uništeno, a u Turskoj i Siriji preminulo je najmanje 50.000 ljudi, a povrijeđeno više od 120.000 osoba.

Tri sedmice nakon prvog zemljotresa, spasioci, članovi humanitarnih organizacija i dobrovoljci su i dalje na terenu i pružaju pomoć ljudima pogođenim zemljotresom. Turski mediji navode da je zemljotresima pogođeno najmanje 13 miliona ljudi. Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, proglasio je vanredno stanje u regiji na tri mjeseca.

Najjači zemljotresi, njih 10, zabilježeno je u Turskoj. Svi su bili jačine 5.6M i više. Podaci o zemljotresima su preuzeti od zvanične stranice Američkog geološkog zavoda (USGS).

Infografik najjačih zemljotresaFoto: S. P. M.: Infografik najjačih zemljotresa

10. Hasanbeyli, Osmaniya – 5.6M – 4h 36min 6. feb.

Epicentar zemljotresa snage 5.6M zabilježen je 19 kilometara južno od Hasanbeylia. Hasanbeyli se nalazi na samom jugu Turske, blizu granice Sirije i sjeverno od Hataya. U provinciji Osmaniye živi preko 500 hiljada ljudi.

9. Satirhuyuk, Gaziantep – 5.7M – 4h 26min 6. feb.

Satirhuyuk, istočno od Nurdagia, Gaziantep, je pogodio zemljotres jačine 5.7M. U Satirhuyuku živi oko 2.000 ljudi, nalazi se sjeverno od Gaziantepa u istoimenoj regiji i južno od Kahramanmarasa.

8. Dogansehir, Malatya – 5.7M – 13h 51 min 6. feb

Zemljotres jačine 5.7M, sa epicentrom 16 kilometara istočno od Dogansehira zatresao je regiju. U Dogansehiru živi više od 40 hiljada ljudi. Grčki geograf Ptolomej, zabilježio je ovaj grad u 2. stoljeću kao Zizoatra, a u bizantijsko doba bio je poznata kao Sozopetra i Zapetra.

7. Dogansehir, Malatya – 5.8M – 13h 35min 6. feb

Još jedan jači zemljotres, jačina 5.8M, potresao je zemlju u blizini Dogansehira, ovaj put 13 kilometara jugozapadno.

6. Goksun, Kahramanmaras – 6.0M – 15h 2min 6. feb

Tri kilometra sjeverno od Goksuna, kod sela Ortatepe, zabilježen je zemljtores jačine 6.0M, u 15 sati i 2 minute, 6. februara, na dubini od 8.1 kilometar. Zemljotresi jačine 6.0 i više mogu oštetiti i urušiti zgrade do 100 kilometara od epicentra. U Goksunu živi više od 50 hiljada stanovnika, većina njih su nakon prvog zemljotresa napustili svoje porušene i oštećene domove u strahu od naknadnih zemljotresa. Oni su noćili u svojim autima, a kad je pomoć stigla, u šatorima.

5. Dogansehir, Malatya – 6.0M – 13h 26min 6. feb

Najjači potres koji je zabilježen blizini Dogansehira zatresao je regiju sa epicentrom 10 kilometara jugoistočno od ovog grada, kod Surgua. U blizini se nalazi Surgu brana, mještani su strahovali da će se porušiti brana nakon što je napukla tokom zemljotresa, piše Yesil Gazete. Na sreću, brana još uvijek čvrsto stoji.

4. Koyunoglu, Hatay – 6.3M – 20h 4min – 20. feb

Dvije sedmice nakon prvog zemljotresa, južno od Uzunbaga i sjeverno od Samandaga, zemljotres je pogodio Koyunoglu. 20. februara zabilježeno je nekoliko jačih potresa, od kojih je ovaj bio najjači. Hatay je i regija gdje su boravili naši spasioci. Pružali su pomoć ljudima na terenu i spašavali preživjele iz ruševina.

3. Nurdagi, Gaziantep – 6.7M – 4h 28 min – 6. feb

Istočno od Nurdagia, 18 kilometara, u 4 sata i 28 minuta, 6. februara, zabiljžen je zemljotres jačine 6.7M. Nurdagi se nalazi zapadno od Gaziantepa i bilježi preko 40 hiljada stanovnika.

Gradonačelnik ovog grada je uhapšen u okviru istrage o srušenim zgradama tokom zemljotresa, navodi Hurriyet Daily News. Ovo je jedan mnogih slučajeva nakon što su potresi porušili nepropisno i neadekvatno izgrađene zgrade u Turskoj.

2. Ekinozu, Kahramanmaras – 7.5M – 13h 24 min – 6. feb

Drugi najjači zemljotres je imao epicentar četiri kilometra južno od Ekinozua. Prvobitno je zabilježen kao zemljotres jačine 7.7M, no kasnije je korigovan na 7.5M. Zemljotresi jačine 7.0 i više imaju snagu 32 puta jaču od atomske bombe koja je bačena na Hiroshimu. Potresi ove jačine se obično dogode jednom u dvije do tri sedmice u svijetu, a Tursku su, 6. februara, pogodila dva.

1. Nurdagi, Gaziantep – 7.8M – 4h 17 min – 6. feb

Najsnažniji zemljotres, koji je počeo niz zemljotresa koji i dalje podrhtavaju Tursku i Siriju, zabilježen je u jutro 6. februara. Epicentar je bio istočno od Nurdagia, u blizini Satirhuyuka. Trajao je 80 sekundi, osjetio se čak i u Egiptu, Izraelu, Palestini, Libanu, Kipru i uz Tursku obalu Crnog mora, prenosi portal radiosarajevo.ba.