PET SOBNIH BILJAKA KOJE ŠTITE OD VIRUSA: ČISTE VAZDUH I SMANJUJU BAKTERIJE

Zanimljivosti

PET SOBNIH BILJAKA KOJE ŠTITE OD VIRUSA: ČISTE VAZDUH I SMANJUJU BAKTERIJE

Kojih pet sobnih biljaka u prostoru čiste vazduh, smanjuju bakterije, prašinu i smanuju rizik od virusa – zelena oaza u domu koja pozitivno utječe na estetiku, ali i na zdravlje.

U sezoni gripa, virusa i prehlada, važno je jačati imunitet kroz zdravu ishranu, fizičku aktivnost, vitamine i minerale, ali svoj doprinos u prevenciji mogu dati i sobne biljke. Osim što uljepšavaju i osvježavaju prostor, zahvaljujući fitoncidima i esencijalnim uljima, biljke mogu da prečiste vazduh od ulične prašine, patogenih bakterija, pa čak i da smanje rizik od virusa.

Stručnjak za uređenje vikendica i biljke, Tatjana Čabrova, otkrila je koje biljke se bore protiv virusa:

1. Geranijum

Biljka koja nije slučajno glavna na prozorskim daskama u domovima naših nana. Osim što cvjeta bajkovito, geranijum luči supstance koje mogu biti štetne po streptokoke, stafilokoke, viruse gripa i razne bakterije koje izazivaju akutne respiratorne infekcije. Geranijum je jedna od najnepretencioznijih i najizdržljivijih biljaka, odlično se osjeća zimi u našim stanovima sa suvim vazduhom od grijanja, a ljeti se saksije mogu bezbijedno prenijeti na balkon. Njega geranijuma je vrlo jednostavna, čak i početnik može da se nosi sa tim, glavna stvar je da biljku stavite na dobro osvijetljeno mjesto i redovno je zalivate, ali umjereno, tako da zemlja ima vremena da se potpuno osuši – savjetuje stručnjak. Također, eterična ulja geranijuma imaju smirujući efekat i pomažu u borbi protiv stresa i nesanice, tako da i spavaća soba može biti savršen prostor za ovu romantičnu biljku.

2. Sanseverija (indijsko pero ili svekrvin jezik)

Još jedan nezaobilazan pomoćnik u borbi protiv virusa je sansevieria, poznatija pod narodnim nazivima #svekrvin jezik”. Ova biljka je savršena za čišćenje vazduha u domu, a smatra se da ima i imunomodulatorna, antivirusna i fungicidna svojstva, a takođe povećava otpornost na prehlade. “Biljka je prilično nepretenciozna u njezi, mirno toleriše kratkotrajnu sušu, pa je pogodna za one koji ponekad zaborave na zalivanje. Sansevieria se najbolje osjeća u dobro osvijetljenim prostorijama, ali je potrebno postaviti na mjesto gdje ne pada direktna sunčeva svjetlost”, kaže stručnjak. Takođe, smatra se da sanseverija smanjuje rizik od štetnog zračenja, pa se često drži u kancelarijama pored kompjutera ili ruteta.

3. Lovor

Osušeni lovorov list, jedan od najpopularnijih začina, može se naći u gotovo svakoj kuhinji. U zelenoj formi, lovor ima ne samo odlične kulinarske karakteristike, već posjeduje sjajna ljekovita svojstva. Ova plemenita biljka, zbog visokog sadržaja fitoncida, tanina i elemenata u tragovima, snažno djeluje na imuni sistem. Lovor ima izražen antiinflamatorni i antibakterijski efekat, zbog čega se često naziva prirodnim antibiotikom. Njegovi fitoncidi se uspješno nose sa bakterijama i virusima koji izazivaju prehladu. Koristi se i u pripremi prirodnih lijekova i sirupa protiv kašlja.

Uzgoj lovora kod kuće je prilično jednostavan čak i za početnika. Ovoj južnoj biljci je potrebno puno jarke sunčeve svjetlosti, pa je najbolje postaviti saksiju blizu prozora na južnoj strani doma, a ljeti možete da je stavite na balkon. Lovor dobro raste u uslovima visoke vlažnosti, tako da ga u proljeće i ljeto treba obilno zaliti i prskati sprejom, a zatim u novembru možete sakupiti dobar rod listova, osušiti ih i koristiti kao začin – kaže Tatjana Čabrova.

4. Montesera

Jedna od omiljenih zelenih biljaka u domovima, sa karakterističnim širokim listovima u obliku srca. Ova nepretenciozna biljka može da raste kod kuće do 2 metra visine i izgleda spektakularno u svakom enterijeru. Veliki listovi monstere luče korisne supstance koje potiskuju viruse i mikrobe, a takođe pomažu u jonizaciji vazduha. Ljekovita svojstva ove biljke dobro su poznata u jugoistočnoj Aziji, gdje je od davnina bio običaj da se mintesera stavlja u sobu sa bolesnim osobom kako bi se ubrzao oporavak.

5. Drvo limuna

Biljke citrusa su oduvijek bile poznate po svojim ljekovitim svojstvima. Ne samo da njihovi sočni plodovi pomažu u održavanju imuniteta, već i mirisni listovi koji oslobađaju korisna eterična ulja. Možete uzgajati drvo limuna kod kuće, jedna saksija sa ovim korisnim citrusom može da učini da vazduh u prostoriji bude izuzetno čist, a smanjiće se i virusi, bakterije i štetne materije.

Limun preferira hladna i dobro osvijetljena mjesta, ali uopšte ne toleriše propuh i direktnu sunčevu svjetlost. U nepovoljnim uslovima drvo može u potpunosti da odbaci lišće – objašnjava stručnjak. hayat.ba