POGREŠNO PRAVIMO ČAJ: MNOGI PROPUŠTAJU JEDAN KLJUČNI DIO PROCESA PRIPREME

Zdravlje

POGREŠNO PRAVIMO ČAJ: MNOGI PROPUŠTAJU JEDAN KLJUČNI DIO PROCESA PRIPREME

Svako ima neku svoju metodu pravljenja čaja. Postoje i rasprava o tome treba li ili ne dodati šećer ili koliko treba ostaviti vrećicu čaja da stoji u šolji. Međutim, jedan stručnjak za čaj tvrdi da sve ovo vrijeme pogrešno pravimo čaj. Jack McMullon je stručnjak za kupovinu i miješanje čaja u Ringtonsu. Otkrio je da mnogi ljudi propuštaju jedan ključni dio procesa pripreme napitka – strpljenje. Očigledno, da biste dobili što više okusa čaja, trebali biste ga poklopiti dok se namače, piše Daily Star.

ODRŽAVANJE TEMPERATURE

Ovo zadržava više topline i održava konstantnu temperaturu, što omogućuje da se listići čaja razmotaju i okusi oslobode. Kako biste stvarno poboljšali čaj, trebali biste lagano promiješati vrećicu čaja tokom procesa namakanja – objasnio je.

Ali koliko dugo trebate namakati vrećicu čaja?

Sve se svodi na vašu preferenciju u jačini čaja, kaže Jake. Ako volite crni čaj, onda stručnjak predlaže da vrećicu čaja namačete četiri minute kako bi savršeno odgovarala vašem ukusu. A ako ga ostavite duže, mogli biste osjetiti “neugodnu gorčinu i oporost”. Okus čaja također se svodi na temperaturu vode. Jack je otkrio da je slatka tačka između 95-98 stepeni.

Ako u čaj dodajete mlijeko, i ovdje postoje neke stvari koje biste trebali znati. S raznim opcijama u rasponu od punomasnih do biljnih alternativa, dodavanje kapljice mlijeka nikad nije bilo tako komplicirano.

ODABIR ŠOLJE

Možda ćete otkriti da su obrane i nemasne ponude previše vodenaste i da vam ne daju istu svilenkasto-glatku teksturu. Također je malo vjerovatno da će uravnotežiti bilo kakvu gorčinu u taninima. Crni čaj obično je jačeg i hrabrijeg okusa od drugih čajeva i dobro podnosi mlijeko i sladila, što ga čini idealnim izborom za vašu jutarnju šolju – rekao je stručnjak. Osim toga, vjerovali ili ne, odabir prave šolje ključan je za okus vašeg čaja.

Odabir prave vrste šolje koja će provoditi toplinu i učinkovito je zadržati, a da pritom ne utječe na okus, ključni je dio pripreme. Staklo i porculan su glatki, neporozni i neće utjecati na okus vašeg napitka. Deblje šolje će duže zadržati toplinu, dok će tanje, osjetljivije šolje brže gubiti toplinu. Pomoći će i zagrijavanje vaše šolje na otprilike istu temperaturu kao čaj prije upotrebe – objasnio je. hayat.ba