PECKA VAS STRUJA ZA ŠTA GOD SE UHVATITE? PROFESORICA OTKRIVA I ŠTA JE PRAVI RAZLOG

Zanimljivosti

PECKA VAS STRUJA ZA ŠTA GOD SE UHVATITE? PROFESORICA OTKRIVA I ŠTA JE PRAVI RAZLOG

Kada govorimo o peckanju struje, govorimo zapravo o statičkom elektricitetu koji je zimi izraženiji. Razlog za to je suh vazduh, rekla je Aleksandra Gočanin, docent na Fizičkom fakultetu u Srbiji. Ona takođe objašnjava i da na nivo naelektrisanja, tj. na učestalost peckanja, utiču i materijali koje koristimo svakodnevno.

Na prelazu između zime i proljeća bilo je suho vrijeme i taj suhi vazduh bio je zaslužan za to što nas je peckalo sve što smo dodirnuli. Vlažan vazduh je dobar provodnik, odnosno, naelektrisanje se kroz vlažan vazduh lakše kreće nego kroz suh. Ovdje govorimo o statičkom elektricitetu. On se nakuplja na našoj koži i želi da se oslobodi kroz različite provodnike. Nastaje zbog neravnoteže elektrona među materijalima koji se dodiruju i manifestuje se tako što osjetimo blago peckanje u kontaktu sa metalnim predmetima, električnim uređajima ili ljudima – kaže Aleksandra Gočanin.

Što više nosimo prirodne materijale na primjer pamuk ili lan, to smo više zaštićeni od statičkog elektriciteta. Materijali poput vune, poliestera ili najlona su dobri izolatori i lako sakupljaju naelektrisanje na svojoj površini i ne mogu da ga oslobode. Trenjem se takođe povećava naelektrisanje. U svim ovim situacijama možemo da osjetimo blago peckanje u dodiru sa drugim predmetima. Može čak i voda da vas pecne, jer je puna kamenca i različitih soli – navodi docentkinja.

Statički elektricitet, popularno peckanje, može da bude veoma neprijatan. Ako zamislimo da prvi blagi udar dobijemo ujutru dok se presvlačimo, potom na poslu peckaju različite radne površine, susret sa prijateljima počne sa – Ajjj… pecnula si me, do oblačenja pidžame. Ipak, ova vrsta naelektrisanja nije opasna.

To jesu naponi koji se čine velikim kada se pojave varnice, kreću se između dvije hiljade i četiri hiljade volti, ali su struje koje mi osjećamo jako male. Pošto se prenose samo po površinskom sloju naše kože, ne mogu da budu opasne po naše zdravlje – pojašnjava Aleksandra Gočanin.

Ovaj „problem” može relativno lako da se riješi. Najbolje bi bilo da iz garderobe izbacimo odjeću od sintetičkih materijala. Ovlaživači za vazduh, u ovo vrijeme, takođe su dobro rješenje. Ako je vlažnost vazduha između 40 i 50 procenata u prostoriji, peckanja neće biti.

Takođe, trebalo bi da se pozabavimo i svojom kožom. Hidratantne kreme smanjit će svakako nivo statičkog naelektrisanja i odmah će nas manje peckati sve oko nas. Kao djeca učili smo praktično o naelektrisanju. Kada protrljamo lenjir o kosu, on će privlačiti papiriće, ako to učinimo s napuhanim balonom moći ćemo da ga „zalijepimo” za zid. Ako vam frizura ovih dana nije onakva kakvu želite, zamijenite češalj ili četku za kosu. Umjesto onog sa plastičnim zupcima i četaka sa sintetičkim vlaknima, uzmite drveni češalj. hayat.ba