ODGAJALI SU GA DVIJE GODINE MISLEĆI DA JE LJUBIMAC: ZBOG ONOG U ŠTA SE PRETVORIO, NIKO NE SMIJE DA MU PRIĐE

Region

ODGAJALI SU GA DVIJE GODINE MISLEĆI DA JE LJUBIMAC: ZBOG ONOG U ŠTA SE PRETVORIO, NIKO NE SMIJE DA MU PRIĐE

Kada je bila na odmoru 2016. godine Su Jun iz kineske provincije Junan kupila je štene tibetanskog mastifa vjerujući da će pored sebe imati egzotčnog ljubimca nalik medi, koji je poznat na Tibetu po lojalnosti i čuvanju ovaca.

Zbog tih karakteristika se primjerci ove rase i svrstavaju u najbolje čuvare. Budući da su tibetanski mastifi poznati kao izuzetno veliki psi gustog crnosmeđeg krzna, veoma su atraktivni i zanimljivi, naročito za druga podneblja. Odrasli mužjaci mogu da dostignu i do 77 kilograma.

Vlasnica je objasnila da je pas izuzetno bio zahtjevan i da je imao izražen apetit pa da je svakodnevno uzimao porciju voća i po dvije kantice rezanaca. Sve bi bilo u redu da Sui nije nakon dvije godine primijetila drastične promjene kod svog ljubimca. Naime, on je već poslije nekoliko mjeseci od dolaska u porodicu težio 113 kilograma, a iz dana u dan je bivao sve veći.

Ipak, najveće zprepašćenje žena je doživjela nakon što je uvidjela da njen ljubimac ima sposobnost da hoda na dvije noge. Kako je rastao, sve je više ličio na medvjeda koga se Sui prilično plaši. Sui je odlučila da preduzme neki korak, pa je kontaktirala vlasti koje su ubrzo identifikovale njenog ljubimca kao azijskog crnog medvjeda, klasifikovanog kao ranjiva vrsta.

U odrasloj dobi mužjak ovog medvjeda može dostići težinu do 180 kilogrma. Pošto je medvjed sve vrijeme bio u Suinom domu, prije nego što je odvezen u Junan za spašavanje divljih životinja morao je da bude uspavan jer su se zaposleni koji su došli po njega plašili da stupe u interakciju sa njim.

Snimak koji je kasnije obišao svijet prikazuje medvjeda snimljenog u maju 2018. godine sa sjajnim crnim krznom i bijelim tragom na grudima dok jede narandžu u kavezu. Tada su zvaničnici objavili da je životinja pronašla svoj pravi dom i da živi zdrav život, međutim, Sui nije bilo jednostavno da ga se tek tako odrekne. hayat.ba