Da li ste sigurni da ZAISTA pravilno perete voće i povrće? Jedna stvar je ključna

Zdravlje

Da li ste sigurni da ZAISTA pravilno perete voće i povrće? Jedna stvar je ključna

Opšte je poznato da je veoma bitno da pre konzumiranja voća i povrća, isto dobro operemo. Međutim, iako možda mislite da znate kako se to pravilno radi, ne bi bilo na odmet da poslušate savet nutricionistkinje Nataše Đukić. Između ostalog, ona ističe da je prvi korak koji treba da napravite, pre samog pranja namirnica, da operete ruke.

– Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a pre pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide – navodi nutricionistkinja i dodaje:

– Pre pranja prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom. Potom izrežite sva udubljenja i trule “izbočine” sa voća i povrća. Nežno brišite namirnicu, dok je držite pod hladnom, tekućom vodom.

Za namirnice sa tvrđom korom, koristite četku, koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća. Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom. Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa, uklonite krajnje listove. Prilikom pranja voća i povrća, ključno je da budete precizni i temeljni.

Bonus saveti:

Karfiol ili brokoli, koji mogu imati nečistoće i u unutrašnjosti glavice, dobro je potopiti u hladnu vodu na nekoliko minuta. Lisnato povrće, kao što je spanać ili zelena salata se mora razdvojiti na listove i svaki zasebno prati, pod mlazom vode.

Breskve, kajsije, šljive i slično voće, se pere pod mlazom hladne vode i posle se obriše, jer inače veoma brzo istruli.

Grožđe, jagode i slično nežno voće se pere pod sporim mlazom vode, kratko i to neposredno pre jela – zaključuje nutricionistkinja. objektiv.rs