METEORIT SE ZABIO U MJESEC, SVE JE SNIMIO JAPANSKI ASTRONOM: STVORIO JE VELIKI KRATER

Region

METEORIT SE ZABIO U MJESEC, SVE JE SNIMIO JAPANSKI ASTRONOM: STVORIO JE VELIKI KRATER

Japanski astronom snimio je meteorit koji se zabio u Mjesec i uzrokovao kratkak bljesak na njegovoj noćnoj strani. Daichi Fujii, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka, zabilježio je događaj pomoću kamera postavljenih za praćenje Mjeseca. Naime, meteorit je bljesnuo oko 20.14 još 23. februara, a udario je u blizini kratera Ideler L, nešto sjeverozapadnije od kratera Pitiscus, rekao je Fujii.

Meteori u prosjeku putuju brzinom od oko 48.280 km/h odnosno 13,4 km/s. Njihovi udari velike brzine stvaraju intenzivnu toplinu i kratere, a istovremeno daju briljantan bljesak vidljivog svjetla. Udari meteorita u Mjesec mogu se vidjeti sa Zemlje, ako su dovoljno veliki i ako se događaju tokom lunarne noći u području okrenutom prema Zemlji, ističe Space.com.

Novostvoreni krater mogao bi biti promjera desetak metara i mogao bi ga snimiti NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska lunarna sonda Chandrayaan 2, istaknuo je Fujii. Također, snimanje tih događaja ima naučnu vrijednost jer pomaže naučnicima saznati stopu udara o mjesečevu površinu, što je još važnije s obzirom na to da se SAD i druge zemlje pripremaju poslati astronaute na Mjesec. hayat.ba