PAS IZUJEDAO TROGODIŠNJEG DJEČAKA: PROVEO JE SEDAM DANA U BOLNICI

Region

PAS IZUJEDAO TROGODIŠNJEG DJEČAKA: PROVEO JE SEDAM DANA U BOLNICI

Javnost u Srbiji uznemirila je vijest da je trogodišnjeg Marka J. iz Čonoplje napao rasni pas i umalo ga ubio. Ono što je mnoge iznenadilo to je da se u ovom slučaju ne radi o opasnoj vrsti pasa, uglavnom smo imali slučajeve napada staforda ili pitbula. Dječaka je ispred kuće napao mađarski pulin, za koga stručnjaci kažu da je inače “miroljubiv pas”. Markov otac Branko J. pretpostavlja da je u pitanju vlasnički pas i to baš ove rase.

Međutim, to ne može sa sigurnošću da tvrdi, dok pas ne bude pronađen. Do stravičnog napada je došlo 7. februara, kada je dječak bio u posjeti baki u Sivcu, a pas još nije pronađen. Zbog povreda po licu i tijelu, dijete je bilo u bolnici sedam dana. Milica Ranković, predsjednica udruženja za zaštitu pasa “Feniks”, kaže da ova rasa pasa ne spada u one opasne i da je vjerovatno “pas nečim bio isprovociran”. Druga varijanta je da je do toga kako je odgajan i vaspitavan.

-To nisu opasni psi, naprotiv vrlo su miroljubivi, nisu velike konstitucije. Poslušni su, okupljaju i tjeraju stado ovaca u onom pravcu gdje im kaže vlasnik. Oni sami po sebi nisu opasni – kaže Ranković.

Pas nekada može pogrešno da “protumači” reakciju ljudi.

-Vrlo često se dešava da djeca trče prema psima da ih pomaze ili im priđu iza leđa i diraju rep. Pas ne zna zašto se prema njemu trči i zauzeće odbrambeni stav ili krenuti u napad – kaže Ranković.

Međutim, otac mališana je ispričao da se napad dogodio čim su Marko, njegov brat i baka izašli iz automobila.

-Čim su njih troje izašli iz automobila, bijesan pas nasrnuo je na našeg starijeg sina. Ugrizao ga je za lice i napravio mu otvorenu ranu od očnog kapka do iza uha, dugačku 15 centimetara, koja je hirurški zašivena sa dvadesetak šavova – ispričao je dječakov otac.

Rankovićeva isitče da je potrebno ispitati da li su uslovi života ovog vlasničkog psa doveli do toga da agresivnije reaguje. I Branko, otac napadnutog dječaka, kaže da je ova rasa pasa u principu druželjubiva te pretpostavlja da je postala agresivna jer je bila maltretirana. Upravo tu i dolazimo do onog što je ključno, krivi su uvijek vlasnici pasa, jer od toga kako ih vaspitavaju, zavisi kakav će pas i biti. I pudla može da bude agresivna ako je nauče

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, opasne pse mogu u šetnju da izvode samo punoljetni, na povocu i sa zaštitnom korpom na njušci.nIako, prije svega pitbul i staford terijer važe za opasne, veterinari upozoravaju da takav može da bude svaki pas ako je vlasnik neodgovoran.

-Ako vlasnik trenira psa da bude agresivan ili ako se ponaša prema njemu agresivno i pas će da bude agresivan i ono čega treba da budemo svjesni – apsolutno je da vi i od pudle možete da napravite zvijer koja će da napada sve, koja će da reži, koja će da ujeda i slično, s tim što je mala pa ne može da nanese neke ozbiljne povrede – rekao je ranije veterinar Vladimir Terzin.

I Milenko Rajić, sekretar Mjesne zajednice Sivac, kaže da se u selu vodi stalna bitka sa napuštenim životinama, piše Blic.

-Prije dvije-tri sedmice upravo iz Volobine ulice, na poziv ljudi koji tamo žive, ekipa zoohigienske službe KP “Komunalac” iz Kule odvezla je punu prikolicu uhvaćenih pasa u prihvatilište. Glavni krivci što su psi na ulici su vlasnici koji ih puštaju iz dvorišta ili štenad u džakovima odnose u atar, odakle se, kad porastu, vraćaju u selo – rekao je on. hayat.ba