OVAJ BRZI RECEPT ZA BUREK ĆE VAS ODUŠEVITI

Hrana i piće

OVAJ BRZI RECEPT ZA BUREK ĆE VAS ODUŠEVITI

Šta danas za ručak? Vjerovatno i danas, i jučer ste, i sutra ćete – postaviti isto pitanje. Evo jedne ideje – burek! Ne, ne brinite, ne morate provesti sate, umorni nakon posla. Ovaj put napravite burek kao iz pekare, slagani od gotovih jufki.

Sastojci:

1 paket jufke/kore za pitu (500 gr)
50 ml ulja
250 ml mlake vode
so, biber, začini
oko 250 gr mljevenog mesa
2 manje glavice crnog luka

Priprema:

Prvo spremite nadjev od mesa, koje ćete na začinima i ulju prodinstati. Od ukupne količine kora, odvojiti četiri cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije. U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so, a tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Dodajte potom malu količni mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore. Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa.

Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koje izlaze iz tepsije. Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine. Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250, a kad je gotov zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti u rernu.

To je to. Prijatno! hayat.ba