JEVREJSKI EKSTREMISTI UPALI U GRČKU PRAVOSLAVNU CRKVU U JERUSALEMU I NAPALI SVEĆENIKE

Region

JEVREJSKI EKSTREMISTI UPALI U GRČKU PRAVOSLAVNU CRKVU U JERUSALEMU I NAPALI SVEĆENIKE

Dvojica radikalnih Izraelaca su ušla u crkvu Getsemane u istočnom Jerusalemu, gdje se prema vjeropvanu nalazi Grob Djevice Marije, te fizički napali biskupa i dvojicu svećenika koji su obavljali vjersku službu. Bilal Abu Nab, prodavač koji radi u blizini crkve, rekao je za AFP da su napad počinila dva Jevreja, jedan koji je nosio jarmulku (tradicionalnu jevrejsku kapu), a drugi citzit(tradicionalni šal).

-Oštro gledamo na nasilje bilo koje vrste i nastavit ćemo djelovati protiv incidenata nasilja općenito, a posebno protiv incidenata nasilja na svetim mjestima, čvrstom, beskompromisnom rukom kako bismo počinitelje priveli pravdi – saopćila je izraelska policija.

Grčka pravoslavna crkva saopćila je kako “osuđuje pokušaj nanošenja tjelesne ozljede nadbiskupu Joakimu, koji je vodio službu, kao i napad na svećenike u crkvi”. Napadi na kršćanske stranice u Jerusalemu nisu neuobičajeni. U februaru je kip Isusa Krista vandaliziran u crkvi koja je u na lokaciji gdje kršćani vjeruju da je Isus bičevan i osuđen na smrt.

Mjesec dana ranije, deseci kršćanskih grobova oskrnavljeni su na biskupskom groblju na brdu Sion, gdje se kršćani vjeruju da se održala Isusova posljednja večera. Dva izraelska jevrejska tinejdžera kasnije su uhićena pod sumnjom da su počinili vandalizam. hayat.ba