Mateo Je Na Rođenju Imao Samo 1 Kg, Ali Se Izborio Za Život Posle Dva Meseca Provedena U Inkubatoru

Region

Mateo Je Na Rođenju Imao Samo 1 Kg, Ali Se Izborio Za Život Posle Dva Meseca Provedena U Inkubatoru

Mateo je rođen 19. oktobra sa svega 1.030 grama, i on je jedan od “malih divova” koji se preveremeno rode i svoj životni put počinju hrabro i malo drugačije od ostalih beba. Ali, pre nekoliko dana i ovaj maleni borac, posle skoro dva meseca provedenih u bolnici, je otišao kući.

– Ležala sam mesec dana u dečijoj bolnici da budem blizu svog dečaka. Mnogo je brže i lepše napredovao kada je osetio moju blizinu – počinje priču za “Blic” Dragana, Mateova mama.

Kako dodaje, fizički kontakt sa bebom je mnogo važan, a njen hrabri dečak je uživao u tome, jer mu je mama sve vreme bila podrška.

– Izašli smo sa okruglo 2 kilograma i za nedelju dana od otpusta je baš lepo napredovao u težini. Prva kontrola je prošla super, napredovao je, čvrst je, jak i to nam je bitno. Doktorka kaže da je zadovoljna, a nama je srce kao kuća veliko. Mnogo smo ponosni na njega, veliki je to borac – priča Dragana.

Kako kaže, ona i njen suprug Zoran su se kao roditelji prvog deteta odlično snašli u toj ulozi, te ga zajedno kupaju, presvlače, neizmerno raduju svakom trenutku…

– Mnogo voli da se kupa i ne plače ni kada se presvlači. Često se smeška, voljen je i srećan dečak. Nekad ne spavamo po celu noć, a nekad baš fino uspemo da odspavamo, zavisi kako nam naš mali zvrk odredi. Ali nama ništa nije teško kada vidimo da je naš Mateo napokon u svom domu, svom krevetiću, neđem zagrljaju. Hvala Bogu, Mateo ima bake, deke, tetke, uje, ujne koji su velika podrška i pomoć, ali prvih nedelju dana smo odlučili da provedemo sami, da sami uhvatimo neki ritam i da nadoknadimo sve propušteno. Srećni smo što ćemo Novu godinu i praznike proslaviti u porodičnom okruženju – priča Dragana.

Kako dodaje, ne može a da ne izrazi zahvalnost lekarima i sestrama na neonatologiji koji su boravak učinili lakšim i lepšim.

 Kako je ranije ispričala Mateova mama, kada se prevremeno porodite, iz bilo kog razloga, u početku niste svesni ni šta se dešava ni šta vas čeka, a onda krenete da bodirite svoju bebu dok ne ojača.

– U početku nije lako. Odvajaju vas od bebe kad bi trebalo da vam je najlepši period života. Teško je kada svaki dan zovete ili idete u posetu, a ne znate sta ćete čuti tog dana. Svaki dan je neizvesnost, svaki dan je priča za sebe. Dok druge majke budu odmah sa svojim bebama, majke prevremeno rođenih beba su od starta odvojene od svojih beba. Iščekuju nov dan da čuju po neku novu informaciju, da vide svoje dete kroz inkubator i da ih na 10 minuta malo drže za ručice kroz otvor inkubatora, ispričala je nedavno za “Blic” Dragana, Mateova mama.

Mislila je da je dovoljno jaka, ali su je okolnosti uverile u suprotno.

– Ni ne znate kako sve možete zarad svog deteta. Jer, ako je sve na ovom svetu nesigurno, majčina ljubav to nije. Još ako imate punu podršku i pomoć svog partnera, to vam je jako veliki plus. Naš Mateo je, hvala Bogu dobro, veliki je borac, napreduje iz dana u dan zahvaljujući doktorima i sestrama na neonatologiji u Novom Sadu koji brinu o njima. Preslatko nam je bilo kada smo videli da ima svoju prvu igračku, hobotnicu koja zapravo nije igračka nego služi u medicinske svrhe. Kažu da se bebe koje u inkubatoru imaju hobotnice smiruju i manje čupaju sonde iz razloga što beba dok je u stomaku ima samo pupčanu vrpcu i njom se igra. Žene koje heklaju hobotnice rade to besplatno i šalju ih na odeljenja neonatologije. Njima ne treba pomoć i donacija u vidu novca nego u vidu konca i mi ćemo im sigurno ubuduće – ispričala je Dragana.

U svetu je učestalost prevremenog porođaja oko 10 odsto, što znači da se svaka deseta beba rodi pre termina. Svake godine, oko 15 miliona dece se rodi pre termina ( pre 37 gestacijske nedelje), od toga 1 milion ne preživi. U Srbiji se za godinu dana pre termina rodi više od 4.000 beba. Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa.

Nažalost, ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja. Investiranje u prevenciju prevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju.

Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijalnog nivoa u kojoj se leče visoko rizične prevremeno rođene bebe najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju. Institut za neonatologiju godišnje zbrinjava 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece na teritoriji Srbije i preko 50 odsto dece koja se rode telesnom masom ispod 1.500 grama.

Svetski dan prevremeno rođenih beba je 17. novembar, koji se ove godine obeležava po 12. put, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja. (dijasporainfo.net)