OVE DVIJE VOĆKE SU IDEALNE ZA MRŠANJE! ISTRAŽIVANJE POKAZALO – DA LI SU JEDNAKO ZDRAVE SVJEŽE I ZAMRZNUTE?

Zdravlje

OVE DVIJE VOĆKE SU IDEALNE ZA MRŠANJE! ISTRAŽIVANJE POKAZALO – DA LI SU JEDNAKO ZDRAVE SVJEŽE I ZAMRZNUTE?

Jagode su niskokalorično voće, sa niskim glikemijskim indeksom, jer jedna šolja narezanih jagoda ima samo oko 50 kalorija, što ih čini dobrim izborom za osobe koje žele da kontrolišu ili smanje nivo šećera u krvi. Svježe jagode su takođe odličan izvor vitamina C i flavonoida, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Ali, da li su zamrznute jagode hranljive i zdrave kao i svježe jagode? Dok svježe jagode sadrže male količine širokog spektra vitamina, one se izdvajaju kao izuzetno dobar izvor samo jednog vitamina – vitamina C.

Jagoda prosječne veličine obezbijeđuje nevjerovatnih 7,1 miligrama vitamina C, količinu koja odgovara oko 12 procenata dnevne vrijednosti za ovaj važan nutrijent. Stručnjaci napominju da ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, svježi proizvodi počinju da gube vitamin C brzo nakon berbe.

Čuvanje proizvoda u frižideru može da uspori ovaj proces, ali ne može da ga zaustavi. Smrzavanje, odnosno čuvanje u zamrzivaču, nasuprot tome, pokazalo se vrlo efikasnim u očuvanju sadržaja vitamina C u svježim proizvodima. Također, ne treba zaboraviti da blanširanje voća ili povrća prije zamrzavanja uništava vitamin C. Za razliku od mnogih drugih namirnica, jagode se ne blanširaju prije zamrzavanja.

To znači da pod uslovom da su zamrznute kad su najsvježije, smrznute jagode predstavljaju odličan izvor vitamina C. Kada se planira zamrzavanje, voće se bere na vrhuncu zrelosti i brzo zamrzava kako bi se sačuvale optimalne nutritivne prednosti i tako smrznuto može da se čuva nekoliko mjeseci.

Ustvari, studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da čak i nakon tri mjeseca, zamrznute jagode sadrže praktično istu količinu vitamina C koliko i prije zamrzavanja, dok su bile svježe.

Slične rezultate objavili su istraživači, koji su proučavali sadržaj vitamina C u svježim i smrznutim borovnicama.

Iako određeni vitamini, kao što je vitamin C, imaju antioksidativna svojstva, oni nikako nisu jedina jedinjenja, koja svježim bobicama kao što su jagode, daju antioksidativna svojstva. Flavonoidi, koji su klasifikovani kao sekundarni biljni metaboliti, primjer su druge vrste antioksidansa, a svježe jagode su prepune ovih jakih antioksidansa, piše Mondo.

Svi antioksidansi, bilo da su klasifikovani kao hranljivi sastojci ili sekundarni biljni metaboliti, sposobni su da neutrališu slobodne radikale – opasne molekule, koji mogu da oštete organizam na ćelijskom nivou, povećavajući rizik od bolesti koje se dovode u vezu sa starenjem. hayat.ba