SIMPTOMI SU ISCJEDAK, CRVENILO I BOL: BAKTERIJA ZAVRŠILA U KAPIMA ZA OČI, ČETIRI OSOBE ODSTRANILE OČNE JABUČICE!

Zdravlje

SIMPTOMI SU ISCJEDAK, CRVENILO I BOL: BAKTERIJA ZAVRŠILA U KAPIMA ZA OČI, ČETIRI OSOBE ODSTRANILE OČNE JABUČICE!

Broj smrtnih slučajeva zbog upotrebe kontaminiranih kapi za oči je u SAD-u narastao s jedan na tri, pokazuju nove informacije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Oslijepilo je najmanje osmero ljudi, a četvero ih je moralo na hirurško odstranjivanje očnih jabučica. CDC javlja da su kapi bile kontaminirane agresivnom vrstom bakterije otporne na većinu antibiotika, naziva pseudomonas aeruginosa.

CDC nije objavio ko su pacijenti, kao ni njihovu dob i spol. Povučeno je više od 10 različitih marki umjetnih suza. Većina slučajeva povezana je s kapima za oči EzriCare i Delsam Pharma koje proizvodi Global Pharma Healthcare sa sjedištem u Indiji.

Pseudomonas je vrsta bakterije koja se nalazi u okolišu. Infekcija se širi zbog loše higijene poput prljavih ruku ili preko medicinskih instrumenata i opreme koji nisu pravilno očišćeni i dezinficirani. Bakterija je otporna na više vrsta antibiotika i uzrokovala je oko 32.600 infekcija među hospitaliziranim pacijentima u SAD-u te oko 2.700 smrti, prema CDC-u.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošlog mjeseca je izdala upozorenje zdravstvenom osoblju i javnosti, uz podršku CDC-a, da ne kupuju EzriCare umjetne suze ili Delsam Pharma’s Artificial Tears zbog potencijalne bakterijske kontaminacije.

Nakon upozorenja Global Pharma Healthcare pokrenuo je dobrovoljno povlačenje oba proizvoda, obavijestivši distributere. Svima su savjetovali da prestanu s upotrebom proizvoda. Nedugo zatim FDA je također preporučila da Global Pharma povuče Delsam Pharmainu umjetnu mast za oči, s čime se firma složila. Do sada nema izvješća o infekcijama povezanim s ovim proizvodom, piše ABC News.

CDC je upozorio sve sa simptomima infekcije oka koji su koristili EzriCare ili Delsam Pharma kapi za oči da odmah potraže liječničku pomoć. Takvi simptomi uključuju žuti, zeleni ili prozirni iscjedak iz oka, bol u oku ili nelagodu, crvenilo oči ili crvene kapke, čudan osjećaj u oku, povećanu osjetljivost na svjetlost i zamagljen vid.

-Nastavljamo pratiti slučajeve i prikupljati dodatne informacije o kliničkom tijeku pacijenata i ishodima. Ažuriramo slučajeve kako nam ih prijavljuju državni zdravstveni odjeli- rekao je CDC za ABC News. hayat.ba