Kada su izneli devojčicu mislila sam da je beba“: Komšije sa Zvezdare otkrivaju potresne detalje o detetu koje je otac držao zatočeno

Region

Kada su izneli devojčicu mislila sam da je beba“: Komšije sa Zvezdare otkrivaju potresne detalje o detetu koje je otac držao zatočeno

Javnost u Srbiji zgrožena je horor pričom sa Zvezdare, koja se dogodila u stanu u Ulici Ružice Sokić u beogradskom naselju Mirijevo. Uroš P. držao je osmogodišnju ćerku godinama zatočenu u stanu, ali i maltretirao nevenčanu suprugu I. L., a čak ni komšije iz zgrade nisu znale kakav se horor događa na svega nekoliko metara od njih. Ceo slučaj otkriven je nakon što je I. L. prijavila supruga u policijskoj stanici zbog stravičnog nasilja. Kobnog dana je došla sa podlivima na licu i otkrila detalje stravične torture koju je doživela.

Supruga je prijavila za nasilje, a tada je otkrila i da njen partner drži zatočenu ćerku u stanu godinama. Policija je odmah izašla na lice mesta i u stanu zatekla devojčicu koja je bila neuhranjena i zapuštena. Prizor koji su zatekli ledi krv u žilama, a prava je misterija kako ni komšije nisu znale šta se događa.

Stanar koji živi sprat ispod stana u kom se nasilje godinama dešavalo bio je zaprešćen kada je čuo šta se događalo na samo nekoliko metara od njega. Sa druge strane, jedna komšinica ispričala da je čula dete nekoliko puta, ali da nije znala šta se krije iza toga. Komšije ističu i da ih je sve iznenadio trenutak kada je policija upala u zgradu. Navode da je prizor bio jeziv.

Videla sam policiju i Hitnu pomoć, dve policajke su se posebno zauzele da se uđe u stan da se spase dete. Kada su ga iznele videla sam da je devojčica sklupčana u rukama jedne policajke i da na sebi ima ružičastu jaknu, nešto je zapomagala. Mislila sam da je beba, bila sam u šoku kad su mi rekli da ima 8 godina“, ispričala je jedna stanarka iz Ulice Ružice Sokić. Podsetimo, slučaj koji je potresao javnost u Srbiji otkriven je pre desetak dana.

Prvo osnovno javno tužilaštvo otkrilo je sve detalje.

„Nakon informacije koju su tužilaštvo i policija dobili da se u stanu u Mirijevu, u kome je osumnjičeni živeo, nalazi i dete (2015.) čiji je otac osumnjičeni, postupljeno je u skladu sa odredbama ZKP, te je pribavljena saglasnost sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu i zamenik javnog tužioca je dao nalog da policijski službenici radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela nasilno uđu u stan, obzirom da niko nije otvarao vrata, kojom prilikom osumnjičeni nije zatečen, ali je pronađena devojčica starosti 8 godina koja je odmah upućena na lekarske preglede i smeštena u Dom za nezbrinutu decu, odakle je prebačena u dečiju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dete neuhranjeno i zapušteno“, saopštilo je tužilaštvo i dodalo:

„Do sada je tužilaštvo došlo do saznanja da je devojčica – dete (2015) odlukom suda povereno na staranje ocu, obzirom da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.“

Sa druge strane, iz Centra za socijalni rad rekli su ranije za Nova.rs da su roditelji devojčice još po rođenju deteta označeni nepodobnim.

„Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, u početku Odeljenje Palilula, a onda i Odeljenje Zvezdara, postupali su u slučaju maloletne devojčice od njenog rođenja, kada je porodilište, gde je rođena, alarmiralo da sumnjaju da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu. GCSR Odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja. Nadležni sud je doneo odluku da dete dodeli na staranje ocu“, navodeno je u saopštenju dostavljenom portalu Nova.rs.

„Nakon toga, odeljenje Zvezdara je 2020. godine od strane policije obavešteno da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta. Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad, koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju“, naveli su.

U međuvremenu je raspisana potraga za ocem devojčice, koji je uspeo da pobegne. nova.rs