NIKAD NIJE BILA KOD LJEKARA, U VRTIĆU, NIJE UPISANA U ŠKOLU: SUDBINA DEVOJČICE KOJU JE OTAC OSTAVLJAO IZA ZAKLJUČANIH VRATA

Region

NIKAD NIJE BILA KOD LJEKARA, U VRTIĆU, NIJE UPISANA U ŠKOLU: SUDBINA DEVOJČICE KOJU JE OTAC OSTAVLJAO IZA ZAKLJUČANIH VRATA

Djevojčica (8) koju je, kako se sumnja, otac Uroš Pašajlić držao zaključanu u stanu u naselju Mirijevo na Zvezdari (Srbija), pretpostavlja se da nije išla u vrtić, kao ni u osnovnu školu, a trebalo je da bude već drugi razred. On je, prema saznanjima, u drugom stanu u Borči, držao zatočenu svoju partnerku (46), koja ga je i prijavila za nasilje nad njom i tako praktično sigurne smrti spasila i nesrećnu djevojčicu! Također, šokantan podatak je da se pretpostavlja da dijete nije išlo ni na redovne sistematske preglede, kao i da nije vakcinisana. Postavlja se pitanje ko snosi krivicu za ovo, a po svemu sudeći cijeli sistem je zakazao, s obzirom da je djevojčica, čija je sudbina potresla Srbiju i region, praktično bila nevidljiva i prepuštena na milost i nemilost problematičnom ocu.

Djevojčica navodno godinama nije izašla iz stana, već je gotovo sve vrijeme bila u kadi u kupatilu. Kada su je u petak pronašle dvije policajke, koje su provalile u stan, ona je bila u izuzetno lošem zdravstvenom stanju. Djevojčica (8) se sada nalazi u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj, gdje je primljena radi rehidratacije i realimentacije.

Nakon rođenja djeteta, porodilište je alarmiralo CZSR da sumnjaju da roditelji nisu podobni da se staraju o djetetu jer su zavisnici, te je djevojčica tada smještena ustanovu socijalne zaštite, nakon čega je Centar za socijalni rad pokrenuo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja.

Godine 2018. sud je donio odluku da dijete dodijeli na staranje ocu. Tada, tokom praćenja, nije bilo naznaka koje bi ukazivale na zanemarivanje i ugrožavanje zdravlja i života djeteta od strane oca, sve do 2020. godine, kada je odjeljenje Zvezdara obavješteno od strane policije da ima saznanja da se u stanu čuje plač djeteta. Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima CZSR, koji su procijenili da dijete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava CZSR u ovom slučaju.

Oni su dodali da Centar nije imao saznanja da dijete ne ide u školu, istakavši da organ starteljstva nema obavezu da prati da li su djeca vakcinisana, te da li su krenula u osnovnu školu. Razgovaralo sa komšijama iz Mirijeva, koje su rekle da su u posljednje tri godine najmanje tri puta zvali policiju zbog dječijeg plača koji bi čuli iz stana Uroša Pašajlića.

Oni su, nastavljajući priču, rekli da bi policija došla i pokucala na vrata, kada niko ne bi otvorio i oni bi otišli uz riječi da nemaju nalog da nasilno uđu u stan. Podsjetimo, Uroš Pašajlić (38) uhapšen je jučer poslije četiri dana potrage pod sumnjom da je svoju osmogodišnju kćerku godinama držao zarobljenu u stanu u Mirijevu, prenosi Kurir. hayat.ba