Doktori se zaprepastili kad je došao u bolnicu: Mislio da ima ogromnu bubuljicu na čelu

Svijet Zdravlje

Problemi su počeli kad se Džeku Holmsu na čelu pojavila, kako je mislio, “velika bubuljica” ili “potkožni čir”.

On i supruga danima su pokušavali “smiriti upalu”, vidjeti može li se to iščistiti, sve dok se nije pojavio toliki otok na čelu da mu se oko zatvorilo.

Kad su mu se zatvorila oba oka, Holms je shvatio da mora potražiti medicinsku pomoć.

U bolnici ga je tek “strefio” šok – ljekari su mu, naime, saopštili da ga je ugrizla tzv. “konjska muha” te da je u njegovo čelo ispustila jajašca.

Ljekari su i sami bili zapanjeni dok su sanirali ubod i ranu iz koje je “iskočila larva”.

Gledao sam kako se nešto, što je iskočilo iz mog čela, koprca na maramici, bilo je apsolutno odvratno – prisjetio se Džek Holms i dodao: Poslije toga oticala su mi i usta, ali je antibiotik, srećom, sve sanirao – prepričao je nesrećni Britanac svoje jezivo iskustvo.Valja biti oprezan, posebno dolaskom toplijih mjeseci.

Kožna mijaza je infestacija kože ličinkama određenih vrsta muhe.

Poremećaji variraju zavisno od vrste muhe. Ove zaraze obično se javljaju u tropskim zemljama. Mnoge muhe ne polažu jaja na ljude. Umjesto toga polažu jaja na druge insekte (kao što su komarci) ili na predmete (prilikom sušenja veša) koji mogu doći u dodir sa kožom ljudi. Jaja se na površini kože pretvaraju u ličinke koje se ukopaju u kožu i razvijaju u zrele larve.

Tipični simptomi furunkularne mijaze uključuju svrbež, osjećaj kretanja ispod kože, a ponekad i oštru, probadajuću bol.

U početku ljudi imaju malu crvenu izbočinu koja može nalikovati uobičajenom ugrizu kukaca ili početku bubuljice (furunkul). Kasnije se izbočina povećava, a u sredini može biti vidljiv mali otvor.Kroz otvor može izlaziti čista žućkasta tečnost, a ponekad je vidljiv i mali dio kraja larve.

Video pogledajte klikom OVDJE!

 

@jack_holmes1 Normalisation! Be careful folks! #ITriedItIPrimedIt #amazonprime #fyp #ElectrifyTheMini ##liveforthechallenge #goviral ♬ Sunroof – Nicky Youre & dazy