Sanjala sam kako priča, a onda je rekao “mama”: Aleksa koji ima autizam doživeo čudo posle terapije u Turskoj

Showbizz

Sanjala sam kako priča, a onda je rekao “mama”: Aleksa koji ima autizam doživeo čudo posle terapije u Turskoj

Preslatki dečak Aleksa Milić (6) dete je iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, ali su mu ustanovljeni značajno usporen psihomotorni razvoj i blaga retardacija tek od treće godine života. U specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Sokobanjskoj potvrđena mu je dijagnoza F 83 (Disordines evolutionis specifi mixti).

Aleksa ne govori i poseduje elemente autizma. Redovno posećuje logopeda i defektologa. Ali se nakon terapije u Turskoj situacija dosta promenila, i on je svesno izgovorio prve reči.

– Bili smo u Turskoj gde je primio dve terapije matičnih ćelija. Nakon prve je situacija bila bolja, ali je nakon druge koja je bila veoma jaka, sve bilo još bolje. Ostali smo jedan dan duže u hotelu, imao je temperaturu, a onda smo se vratili u Srbiju – priča majka Tamara.

Aleksa se uvek nekako sklanjao od mlađe dece, išao je ka starijoj deci a sada se i to promenilo.

– Odveli smo ga u park, tada je počeo da prilazi i maloj deci. On ne zna da priča, ali je bio tu, gledao je šta rade i nije bežao. Nama je to, verujte mi, jako veliki napredak – priča majka, koja napominje da joj je Kristina Tešić dosta pomogla kada je u pitanju prikupljanje novca za lečenje u Turskoj.

Noć koju ova hrabra majka nikada neće zaboraviti.

– Sedeli smo na krevetu, mazili smo se kao i obično, on je jako mazan i mi se stalno ljubimo. Sve vreme on je mene gledao, ali kako da vam kažem, nije gledao kroz mene nego u mene i odjednom mi je rekao “mama”. Ja sam ostala šokirana, pitala sam muža da li sam umislila, a tada mi je on rekao da nisam. Počela sam da ga grlim i ljubim od sreće, ali nije hteo da ponovi, samo mi je stavio do znanja da može. Moram da vam kažem, ja sam sanjala kako on priča, opterećena sam kao i svaka majka i želim da mi dete bude zdravo – objašnjava nam mama.

Borbi ovde nije kraj, porodica još uvek skuplja novac za nastavak lečenje i veru da će sve biti kako treba.

– On mora da primi još dve terapije, samo za terapije matičnim ćelijama je potrebno 18.000 evra, plus smeštaj i prevoz. Nadamo se da ćemo obezbediti ta sredstva i da će sve biti kako treba. Aleksi treba dati šansu, mi se za to i borimo.

Porodica je do sada lečenje finansirala samostalno i iscrpela sve resurse pa se ovim putem obraća svim humanim ljudima da im pomognu kako bi Aleksa nastavio lečenje i napredovao.

Sredstva su mu potrebna za terapije matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, fizikalne tretmane, rehabilitacije, medicinsku opremu, lekove, potrošni medicinski materijal, laboratorijske analize, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Za Aleksine prve reči! Budimo humani!

Pomozimo Aleksi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1278 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1278 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421440-43

Uplatom na devizni račun: 160600000142202243
IBAN: RS35160600000142202243
SWIFT/BIC: DBDBRSBG dijasporainfo.net