VOZAČI SKIDAJU ZIMSKE GUME: EVO ZAŠTO JE VAŽNO STAVITI LJETNE

Zanimljivosti

VOZAČI SKIDAJU ZIMSKE GUME: EVO ZAŠTO JE VAŽNO STAVITI LJETNE

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila. Zimsku opremu su morali posjedovati svi vozači motornih vozilana, izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije), bez obzira na vremenske uvjete.

ZAŠTO STAVITI LJETNE GUME?

Kada krenu ljetni mjeseci, karakteristike zimskih guma više ne mogu pratiti temperaturnu razliku, stoga upravo ljetne gume, koje su tvrđe i čvršće pružaju mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Dakle, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak.

Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one u zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume. hayat.ba