Džeko o transferu koji mu je promijenio život: Sedam dana nismo imali šta da jedemo

Showbizz

Džeko o transferu koji mu je promijenio život: Sedam dana nismo imali šta da jedemo

Najbolji igrač reprezentacije BiH svih vremena Edin Džeko gostovao je u emisiji “(Ne)uspjeh prvaka s Mariom Stanićem” u kojoj je govorio o kompletnoj karijeri, a Dijamant je tom prilikom otkrio da su njegovi počeci u inostranstvu kada je otišao u Češku bili više nego teški.

Češki stručnjak Jirži Plišek, koji je prethodno bio Džekin trener u Željezničaru, odlučio ga je odvesti u Češku s 19 godina i tako je počeo Edinov uspon.

Ipak, odlazak u Teplice, a potom i posudba u filijaju Usti nad Labem, bili su veoma izazovni za Džeku, toliko da je u pitanju bila životna egzistencija. “Imao sam sreću da je tamo već bio jedan momak iz Mostara, Samir Merzić i to mi je najviše pomoglo, jer smo stalno bili zajedno. Ljudi su mislili tad da sam otišao za neke pare, a imao sam 500 eura platu u Češkoj.

Sam, bez roditelja, plaćao sam stan i nisam imao automobil. Dešavalo se da zadnjih sedam dana nismo imali šta da jedemo. Eto, kolika je bila želja da uspijemo. Sedam dana jedeš za minimum. Sigurno nije bilo lagano kada nazoveš svoje i kažeš da nemaš šta da jedeš. Zamisli kako je bilo njima, a tad nije bilo ni telefona. Odemo na govornicu i tako smo pričali sa svojima. Čovjek treba i takve stvari da prođe da bi cijenio ono što je bilo. Tu sam gdje jesam, niko mi ništa nije poklonio i isplatilo se sve to”, kazao je Džeko u Stanićevoj emisiji.

Potom je najbolji strijelac naše reprezentacije prešao u Wolfsburg s kojim je postao prvak Njemačke i bio najbolji strijelac Bundeslige, a zatim se i sa Manchester Ciytjem okitio s dva naslova prvaka Engleske. U Romi je bio najbolji strijelac Serije A i Evropske lige, a karijeru je krunisao prelaskom u redove Intera. Izvor:Klix