KADA ČUJETE ZA ŠTA SU DOBRE SJEMENKE DINJE, NIŠTA DRUGO NEĆETE JESTI: OVO SIGURNO NISTE ZNALI

Zdravlje

KADA ČUJETE ZA ŠTA SU DOBRE SJEMENKE DINJE, NIŠTA DRUGO NEĆETE JESTI: OVO SIGURNO NISTE ZNALI

Dinja je niskokalorično voće koje je bogato vitaminima i mineralima i sadrži veliki procenat vode, što je čini idealnim voćem za osvježenje tokom vrelih, ljetnjih dana. Ali najzdraviji dio dinje najčešće završi u kanti za smeće, pošto ga uklonimo i bacimo – sjemenke dinje. U Indiji su sjemenke dinje najdragocjeniji dio ovog voća i koriste se u svakom domu.

Nakon uklanjanja središta dinje, mrežasta vlakna zajedno sa sjemenom se suše na papiru, a zatim se, nakon sušenja, vlakna odvajaju od sjemena. Poslije ovog postupka, sjeme se mora dobro oprati pod jakim mlazom vode, osušiti i čuvati.

Sjeme dinje su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ajurvedi (tradicionalnoj indijskoj medicini), sjemenke dinje imaju efekat hlađenja i idealne su za jelo tokom ljeta.

U Indiji se mljevene sjemenke dinje dodaju u lasi (napitak od jogurta) i thandai (hladno začinjeno mlijeko), a cijele sjemenke u slatkiše i halvu. Mogu se dodati u hljeb i peciva (kao što su sjemenke bundeve ili sjemenke suncokreta) ili u kolače i kolače (kao što su orasi ili lješnici). Mogu se jesti same, kao zdrava užina. hayat.ba