PERETE ZUBE DOK SE TUŠIRATE? STOMATOLOZI KAŽU DA TO NIJE DOBRA NAVIKA

Zdravlje

PERETE ZUBE DOK SE TUŠIRATE? STOMATOLOZI KAŽU DA TO NIJE DOBRA NAVIKA

Kade i tuševi su idealna mjesta za razvoj bakterija jer su stalno mokri i topli, a ponekad se i dijele s drugim članovima porodice, kažu stomatolozi. Iako svi znaju da pranje zubi za vrijeme tuširanja štedi vrijeme, stomatolozi su izričito protiv te higijenske navike, a za to navode čak tri razloga.

Prvi su razlog, kažu, visoke temperature koje vladaju u tuš kabini, a koje vrlo brzo mijenjaju vlakna četkice za zube. Dalje, brine ih, kako ističu, i prijenos bakterija do kojeg tada može doći, te veće šanse da pod tušem padnete i povrijedite se.

– Visoka temperatura i para nisu dobri za vijek četkice za zube – kaže Parul Dua Makkar, doktor dentalne hirurgije i vlasnik tvrtke PDM Family Dental u New Yorku.

-Izlaganje četkice toplini i vlazi slabi njene dlačice i čini je neučinkovitom-kaže i dodaje:

-Zato četkicu za zube uvijek čuvajte na hladnom i suhom mjestu, dalje od tuša i WC-a jer se bakterije vole razmnožavati u mokrim i vlažnim uvjetima.

Inače, američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje mijenjanje četkice za zube svaka tri do četiri mjeseca, i ranije ako joj dlačice izgledaju istrošeno. Za optimalno zdravlje zubi, CDC predlaže da ih se temeljito pere dvaput dnevno i svakodnevno čisti zubnim koncem.

– Pranje zubi pod tušem povećava rizik od unakrsne kontaminacije i izlaže vas većem broju bakterija- slaže se i kozmetički stomatolog Arun Narang i kaže da su kade i tuševi idealna mjesta za razvoj bakterija jer su stalno mokri i topli, a često se i dijele s drugim članovima porodice. hayat.ba