DESTINACIJA IZ SNOVA: KAFA KOŠTA JEDAN EURO, A APARTMAN ĆETE NAĆI ZA 19 EURA

Region

DESTINACIJA IZ SNOVA: KAFA KOŠTA JEDAN EURO, A APARTMAN ĆETE NAĆI ZA 19 EURA

Jedna od najvećih prednosti bugarskih ljetovališta je niska cijena smještaja, hrane i pića. Apartmani se mogu naći već po cijeni od 19 eura. S obzirom na to da su podivljale cijene na Jadranu, mnogi će ovog ljeta potražiti alternativne destinacije za godišnji odmor, a jednu takvu predlaže portal Pun kufer. Riječ je o ljetovalištu Sunčev brijeg, jednom od najpopularnijih na Crnom moru koje obuhvata pet kilometara dugu pješčanu plažu u zalivu između Svetog Vlasa i Nesebara.

Izgrađeno je krajem pedesetih godina prošlog vijeka na mjestu na kojem je u ono doba bio samo pijesak. No u međuvremenu je tamo zasađeno 300.000 zimzelenih i listopadnih stabala, više od 700.000 grmova i mnogo cvijeća. Iako je Sunčev brijeg zamišljen kao mjesto za odmor bugarskog stanovništva, uskoro je postao popularan i kod turista iz drugih zemalja, pogotovo Britanaca.

Jedna od najvećih prednosti bugarskih ljetovališta je niska cijena smještaja, hrane i pića. Apartmana ima već po cijeni od 19 eura po noćenju i osobi, prosječna cijena pole litra domaćeg piva iznosi 1,58 eura, a za istu količinu piva u prodavnici potrošit ćete tek 0,64 eura. Kapućino košta oko jedan eura, a obrok u restoranu za dvije osobe oko 30 eura.

Temperatura mora u ljetnim mjesecima doseže oko 26 stepena, a na raspolaganju su i dva tematska vodena parka s brojnim bazenima. U blizini se nalazi i grad Nesebar, čija je stara jezgra upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi. Taj grad, zbog svoje arhitekture i raznih znamenitosti, mnogi nazivaju biserom Crnog mora.

Inače, Sunčev brijeg u ljetnim mjesecima ima bogat noćni život i broji stotinjak kafića i noćnih klubova, zbog čega ga često nazivaju i ‘bugarskom Ibicom‘. hayat.ba