ISKUSNE DOMAĆICE KORISTE OVAJ TRIK ZA MLJEVENO MESO: SAMO TAKO ĆETE DOBITI SAVRŠENU SMJESU I NEĆE BITI BLJUTAVO

Hrana i piće

ISKUSNE DOMAĆICE KORISTE OVAJ TRIK ZA MLJEVENO MESO: SAMO TAKO ĆETE DOBITI SAVRŠENU SMJESU I NEĆE BITI BLJUTAVO

Ako predugo pržite mljeveno meso za sarme ili musaku napravit ćete bljutavu junetinu koja je gumasta. Uz ovaj trik imat ćete savršenu smjesu! Da bi ovo izbjegle, iskusne domaćice pribjegavaju malo poznatom triku, a to je korišzenje sode bikarbone! Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano izmiješate mješavinu pa ostavite da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso upržite u tavi na srednjoj temperaturi.

Miješajte povremeno i već za kratko vrijeme vidjet ćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lijepu braonkastu boju.

Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomiješa sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme, jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat. hayat.ba