ŽENE U SRBIJI SRAMNO VREĐAJU KADA POSTANU MAJKE POSLE 30: DOKTORKA MIMA FAZLAGIĆ O JEZIVIM ETIKETAMA I “PRAVOM” VREMENU ZA RAĐANJE

Region

ŽENE U SRBIJI SRAMNO VREĐAJU KADA POSTANU MAJKE POSLE 30: DOKTORKA MIMA FAZLAGIĆ O JEZIVIM ETIKETAMA I “PRAVOM” VREMENU ZA RAĐANJE

Neretko i nažalost se u komentarima o vesti o porođaju nakon “određenih” godina mogu pročitati uvredljive reči. Ne mogu da se načude neki kako se žena usudila da rodi posle četredesete ili čak tridesete. To je ta “zlatna” granica kada žena u Srbiji dobije različite etikete. Neznanje i mnogo toga negativnog caruje društvenim mrežama, ali je stav stručnjaka jasan.

“Ne postoji odrednica trudnoća posle tridesete. Prosečna prvorotka u Srbiji ima 31 godinu. Granice se pomeraju, imamo dosta žena koje rađaju posle četrdesete. Životni vek se produžio i kada je žena zdrava, nema nikakvih probelma da rađa u tom životnom dobu”, izričita je doktorka Mima Fazlagić, ginekolog.

Šta treba znati o trudnoći nakon tridesete i četrdesete Foto:Oliver Bunić, Zoran Ilić / Ringier

Na pitanje da li postoji takozvano najbolje vreme za rađanje i za majku i za bebu, odgovara:

“Ako je žena zdrava, njeno zdravlje je isto i u 25. godini i u tridesetoj koja ne donose neku određenu promenu. Ukoliko žena ima hronično oboljenje, trudnoća je problematična i u 25. i u 30”.

Šta treba znati o trudnoći posle četrdesete?

“Oragnizam se menja nakon 40. i trudnoće u tom dobu zahtevaju više pažnje i genetske testove. Ali znajte, ima žena koje rađaju u 43. i 44. godini i ne bude bilo kakvih komplikacija. Svako ima pravo da živi onako kako želi”.

Ginekolog kaže da je najvažnija poruka sledeća: “Svaka žena i svaka trudnoća su individualna priča”. Naša sagovornica objašnjava i termin koji se često može čuti i koji se takođe neretko izgavara u negativnom kontekstu – STARIJA PRVOROTKA.

“Starije prvorotke su žene koje su trudne posle 37 ili 38 godine, one koje rađaju pre toga su mlađe prvorotke”, kaže ginekolog.

Sigurno ste čuli da se žene koje postaju mame u tridesetoj nazivaju podrugljivo starijim prvorotkama. Ima slučajeva da se ovaj termin koji u medicini naravno nema bilo kakvo negativno značenje, dodeljuje i mlađim trudnicama. zena blic